Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Omul informat este protejat

Prin   /  30 mai 2017  /  Nici un comentariu  /   85

La 22 mai 2017, în Instituţia Publică Gimnaziul „Viorel Ciobanu” din s. Şuri, s-a desfăşurat aplicaţia practică Ziua Protecţiei civile şi a Apărării împotriva incendiilor.

La 22 mai 2017, în Instituţia Publică Gimnaziul „Viorel Ciobanu” din s. Şuri, s-a desfăşurat aplicaţia practică Ziua Protecţiei civile şi a Apărării împotriva incendiilor.

Grupul operativ al gimnaziului i-a avut în calitate de parteneri pe Ina Merciucari, căpitan al Serviciului de salvare, şi Sergiu Gurduilă, locotenent major al Serviciului de salvare, reprezentanţi ai Direcţiei Situaţii Excepţionale Drochia. Activitatea s-a desfăşurat în conformitate cu ordinul comun al ME şi MAI nr. 569/136 din 21.08.2009 „Cu privire la instruirea în domeniul protecţiei civile şi apărării împotriva incendiilor a elevilor şi studenţilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal, mediu de specialitate şi secundar profesional”.

Activitatea a demarat cu careul general al colectivului gimnaziului, la care subsemnata a adus la cunoştinţă obiectivul aplicaţiei practice: dezvoltarea competenţelor elevilor de a acţiona direct şi eficient în cadrul situaţiilor extremale, în special, în cazul cutremurului de pământ.

Au fost enunţate activităţile ce urmau a fi întreprinse. Ina Merciucari, căpitanul Serviciului de salvare, le-a povestit elevilor despre regulile ce trebuie respectate în cazul calamităţilor naturale, a catastrofelor tehnogene şi ecologice. În clasele a VII-a — a IX-a Sergiu Gurduială, locotenent-major, a desfăşurat ore de apărare împotriva incendiilor cu demonstrarea utilizării extinctorului.

... și cum să îmbrace o mască antigaz

… și cum să îmbrace o mască antigaz

S-a simulat cutremurul de pământ, evacuându-se elevii pe stadionul gimnaziului sub conducerea Nelei Avasâloae, director-adjunct pentru educaţie, responsabilul pentru măsurile de evacuare, şi a Inei Grădinari, profesor de matematică, comandantul de menţinere a ordinii publice Toate clasele, cu mici excepţii, au respectat regulile de comportare în timpul cutremurului de pământ. Sinistraţii au fost deblocaţi de către grupa de deblocare, formată din 14 elevi din clasa a IX-a, condusă de comandantul Cristin Starşii, profesor de informatică şi fizică. Elevele din clasele a VIII-a-IX-a, ghidate de asistenta medicală al gimnaziului Delia Edinciuc, au demonstrat cum se acordă primul ajutor medical în caz de fractură a piciorului, fractură deschisă a braţului, combustie de gradul II, fractură a coloanei vertebrale.

Dumitru Grosu, profesor de istorie, ex-profesor de Apărare civilă, le-a demonstrat elevilor cum se îmbracă o mască antigaz şi a explicat importanţa utilizării acesteia. Elevii din toate clasele au efectuat cu plăcere şi interes antrenamente de aplicare a mijloacelor individuale de protecţie a organelor respiratorii.

La final a fost făcut bilanţul activităţilor, menţionându-se clasele care au acţionat corect, fără panică, respectând regulile însuşite.

Elevii, cadrele didactice şi reprezentanţii DSE au rămas satisfăcuţi de activitatea desfăşurată, manifestând un interes real şi motivare pentru continuarea activităţilor în domeniul PC în anul de studii 2017-2018.

Stela SPOIALĂ,
directoare, IP Gimnaziul „Viorel Ciobanu”, s. Șuri

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Florile recunoștinței pentru Poetul Mihai Eminescu și opera eminesciană

Omagiu celei mai importante voci poetice române

Citeşte mai mult →