În memoria eroului

IP Gimnaziul „Dinu Roman”, s. Drochia, păstrează vie amintirea despre eroul naţional Dumitru Roman, căzut în luptele pentru Independenţa şi Integritatea Republicii Moldova.

„Hulubaşi” pentru cei plecaţi în neant
„Hulubaşi” pentru cei plecaţi în neant

IP Gimnaziul „Dinu Roman”, s. Drochia, păstrează vie amintirea despre eroul naţional Dumitru Roman, căzut în luptele pentru Independenţa şi Integritatea Republicii Moldova.

Activitatea a demarat cu careul solemn. Aurica Ţurcanu, profesoara de istorie, a relatat despre evenimentele din 1992, în care, cu moarte de erou, a căzut Dumitru Roman, consăteanul nostru, fost elev al şcolii, numele căruia, i-a fost conferit numele. Dumitru a fost comandant de grup, caporal de poliţie şi a căzut pe câmpul de luptă în Transnistria la 31 martie 1992.

În cadrul acelor zile am realizat diverse manifestări, toate dedicate amintirii despre Dinu Roman. Am fost şi la mormântul eroului. Acolo au venit militari, veterani, fanfara militară în frunte cu colonelul Valeriu Ceachir din unitatea de carabinieri 1002 în care şi-a făcut serviciul militar Dumitru Roman. Oaspeţii au fost şi la şcoală, unde au înmânat Larisei Lisnic, profesoară de muzică, sora eroului naţional, o scrisoare de recunoştinţă în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru dăruirea de sine a eroului.

Directoarea-interimară, Natalia Manea, a primit pentru instituţie o diplomă pentru colaborarea strânsă cu unitatea de carabinieri, un disc cu un film documentar al unităţii.

Iuliei Cernei, ex-directoarea instituţiei, i-a fost înmânată insigna „Pentru merite II”, cartea „Trupele de carabinieri” cu semnătura general-maiorului Ion Ţurcan, vice-ministrul afacerilor interne, Comandant al Trupelor de Carabinieri.

Apoi Fanfara militară a unităţii de carabinieri 1002 a susţinut un concert de excepţie în faţa participanţilor la manifestare.

Oaspeţii au rămas mulţumiţi de întâlnirea caldă din partea instituţiei, elevilor, cetăţenilor din sat.

Ne vom strădui şi în continuare, ca prin faptele noastre să fim demni de a ne numi elevi ai şcolii ce poartă numele eroului naţional Dumitru Roman.

Mihaela Zavatchi,
membrii consiliului elevilor IP Gimnaziul „D. Roman”

Lasă un răspuns