Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Hora noastră cea frăţească… (FOTO)

Prin   /  3 iunie 2017  /  Nici un comentariu  /   148

De Ispas, locuitorii satului Nicoreni, au avut parte de o sărbătoare inedită. A treia oară consecutiv, în această localitate, s-a desfăşurat Festivalul „Tradiții și obiceiuri de Ispas”.

Ansamblul de dansuri populare „Izvoraș”, conducător artistic Valentina COCITOV

Ansamblul de dansuri populare „Izvoraș”, conducător artistic Valentina COCITOV

De Ispas, locuitorii satului Nicoreni, au avut parte de o sărbătoare inedită. A treia oară consecutiv, în această localitate, s-a desfăşurat Festivalul „Tradiții și obiceiuri de Ispas”.

Iniţiatorii evenimentului au fost angajaţii secţiei cultură Drochia în frunte cu Petru Ababei. Iar realizatori au devenit Mihai Rotaraş, primarul localităţii, consilierii Consiliului local, Mariana Ţentiu, custodele muzeului din localitate, Tatiana Ataman, directoarea Casei de cultură, alţi sufletişti din localitate.

Scopul de bază, pe care l-au urmărit actorii principali atunci când au demarat pregătirea acestei sărbători, a fost popularizarea obiceiurilor şi tradiţiilor pascale, în deosebi, ale celor de Ispas, când Domnul Isus Hristos, după 40 de zile, se înalţă spre Cerurui. Băştinaşii, cât şi oaspeţii sosiţi la sărbătoare, au adus cu sine bogate programe de concert, cântece şi dansuri, expoziţii de icoane şi lucru manual, dar şi bucate tradiţionale, fără de care nu poate exista o masă de Sf. Paşte.

Invitați de onoare au fost: Vasile Grădinaru, președintele raionului Drochia, Ion Cebotari, vicepreședintele r. Sângerei, arhimandritul Pahomie, stareţul Mănăstirii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, s. Bocancea-Schit, r. Sângerei, Petru Bărbieru, primar de Ţarigrad, Valeriu Varmari, primar de Hăsnăşenii Mari, cât şi oaspeți de la Şcoala populară de arte din jud. Botoșani, România, director Liviu Andronic.

Prezentatoarea Cristina Ţurcanu, specialist, secţia cultură Drochia, a dat start sărbătorii, menţionând aportul băştinaşilor la organizarea şi desfăşurarea festivalului, munca cu eforturi conjugate, minuţioasă şi profundă a primarului Mihai Rotaraş şi a directoarei de muzeu Mariana Ţentiu, aducând cuvinte de recunoştinţă participanţilor care au dat start invitaţiei.

Cuvânt de felicitare pentru cei prezenţi au avut primarul Mihai Rotaraş, Vasile Grădinaru, preşedintele raionului, Arhimandritul Pafael de la Mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie” din Nicoreni, Petru Ababei, şef, secţia raională cultură, Arhimandritul Pahomie, băştinaş din Nicoreni, care a spus: „Dumnezeu v-a insuflat, ca DVS, prin a voastră credinţă, să adunaţi aceşti oameni la suflet mari, în credinţă tari ca să faceţi această frumuseţe de sărbătoare. Căci pentru asta trebuie credinţă, voinţă, râvnă, iar DVS toate aceste arme de biruinţă le posedaţi. Mă închin de sănătate, putere şi linişte sufletească. Iubiţii şi scumpii mei săteni! Voi m-aţi crescut, voi m-aţi educat, în acest sat am frământat nămolul, am înfruntat vântul şi am cules clipe de fericire. Vă iubesc nespus de mult, vă duc dorul şi când veniţi la mine la Mănăstire la Bocancea, să ştiţi că mă umpleţi de bunătate, de milă, de har, de dragoste şi-mi daţi curaj de a face cât mai multe lucruri bune. Dar când vin în satul meu natal şi văd feţele voastre cele trudite şi muncite, în suflet îmi izvorâşte câte o lăcrimă pentru fiecare. Dar astăzi mă închin de sănătate vouă, dragii mei consăteni, mă bucur pentru voi!”, a mai spus stareţul Pahomie.

Scena improvizată, mai bine zis pragul Casei de cultură, a fost pus la dispoziţia artiştilor amatori şi profesionişti din satele Nicoreni, Ţarigrad, Sofia, Chetrosu şi or. Drochia. Cântecele propuse spre audiere se deosebeau prin tematica pascală, reflectau starea de spirit pe care o trăiau toţi în această zi de Înălţare a lui Isus Hristos spre Ceruri. S-au deosebit formaţiile “Busuioc”, conducător artistic Galina Pavalenco, Casa de cultură Drochia, „Ţărăncuţele”, conducător Anatolie Ceremuş, Sofia, „Florile dalbe”, conducător Eugenia Ţuşco, Chetrosu, Ansamblul vocal, corul şi soliştii din Nicoreni, Taraful Casei de cultură Ţarigrad „Vatra dorului”, care a încins cu „foc la călcâie” lumea prezentă, alături de artişti, la hore şi sârbe frăţeşti „ca la moldoveni”. Un buchet de dansuri au prezentat virtuozii dansatori din Ansamblul „Izvoraş”, conducător Valentina Cocitov, Casa de cultură Drochia. Dânsa a prezentat publicului şi grupa medie a ansamblului, dar care deja „calcă” îndrăzneţ pe urmele celor mari…

Oaspeții din România au adus cu sine o expoziţie frumoasă de ouă încondeiate, tot arsenalul de materiale necesare, ba chiar şi ouă, procurate la marketele din Botoşani şi au prezentat un Master-class de încondeiere a ouălor pentru curioşii şi doritorii de a învăţa acest meşteşug specific sărbătorilor pascale.

Evenimentul a fost întregit de o expoziţie de icoane, sculptate în lemn de părintele Afanasie şi asistenţii dânsului de la Mănăstirea Nicoreni.

Oaspeţii festivalului au admirat şi au gustat din bucatele tradiţionale, pregătite de gospodinele din s. Mândâc, Gribova, Sofia, or. Drochia, s. Chetrosu. Mesele erau pline de păscuţe şi ouă roşii, de sarmale şi plăcinţele, de cozonac şi dulciuri specifice. Au impresionat gospodinele din Mândâc, care au propus doritorilor mămăliguţă cu brânză, friptură de curcan, condimentate cu un vin extra din beciul primarului Ion Lupaşcu.

Pentru cei mai mici spectatori a fost confecţionat un scrânciob tradiţional, în care nu-şi dădeau rând să se aşeze cetele de copii.

Colectivele de muzică și de dansuri folclorice din r. Drochia au făcut sărbătoarea una de suflet, caldă şi emoţionantă.

Artiștii au fost decernați cu diplome și premii pentru promovarea și valorificarea patrimoniului, a tradițiilor și obiceiurilor populare, dar şi pentru prepararea bucatelor naţionale şi specifice acestei sărbători mari, cum este Ispasul.

Primarul Mihai Rotaraş se poate mândri atât cu specialiştii şi consilierii, care i-au fost măna dreaptă, cât şi cu artiştii, mâna lui stângă, în realizarea acestui proiect, aflat la a III-a ediţie.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

la expozitie

Наглядный урок патриотизма

Citeşte mai mult →