Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

„Înşişi jurnaliştii răspândesc falsuri…”

Prin   /  12 iunie 2017  /  Nici un comentariu  /   20

Asociaţia Presei Independente împreună cu ziarul „Glia drochiană” au organizat o şedinţă de dezbateri la SRL „Marcant-Agro” (director Tudor Gladchii), or. Râşcani.

Interes pentru materialele „STOP FALS”

Interes pentru materialele „STOP FALS”

Asociaţia Presei Independente împreună cu ziarul „Glia drochiană” au organizat o şedinţă de dezbateri la SRL „Marcant-Agro” (director Tudor Gladchii), or. Râşcani. Tema a vizat calitatea informaţiilor prezentate în ziare, la radio şi TV. În special s-a insistat pe informarea falsă şi distorsionată în mass-media de peste hotare și din ţara noastră.


Dezbaterile organizate la SRL „Marcant-Agro” din or. Râşcani, s-au desfăşurat în aer liber, la sediul întreprinderii. Astfel, şi discuţiile au fost cumva mai sincere, mai libere şi mai… oxigenate. Iar faptul că majoritatea celor prezenţi erau tineri, a adus o supradoză de activism.

Publicul, în special, cel tânăr s-a arătat interesat de tema în discuţie, insistând să afle cine sunt proprietarii canalelor radio şi TV, dar şi cum se face că unul şi acelaşi eveniment în mass media este diferit tratat, ba chiar neconformat cu realitatea.


— Înşişi jurnaliştii răspândesc falsuri, — a declarat mecanizatorul Ion Scutari. — De exemplu, despre unul şi acelaşi lucru, la „Prime TV” se spune una, la „Jurnal TV” — alta, iar la „Pro TV Chişinău” — cele două şi încă a treia.

— Eu nu înţeleg, — s-a arătat nedumerit agronomul Maxim Obadă, — de ce „Moldova 1”, care este o televiziune publică, respectiv, activează din bani publici, este departe de a fi echidistantă în ştirile şi comunicările emise?

— Din păcate, nu toţi jurnaliştii îşi fac corect şi onest meseria. — a ţinut să stipuleze Petru Macovei, director executiv, API. Tocmai de aceea, este necesar să verificaţi informația din mai multe surse. Întru a nu vă lăsa manipulaţi, atunci când porniți televizorul, gândiţi-vă al cui este acest post? Care sunt interesele acelui proprietar? — a mai sfâtuit dânsul auditoriul.


— Spuneţi că înşişi jurnaliştii răspândesc falsuri. Nimeni, însă, nu vă sileşte să „consumaţi” acele neadevăruri. Nu credeţi orbeşte, pentru că prin asta ajutaţi asimilarea minciunilor şi răspândirea lor. Selectaţi cele mai credibile surse media, care nu distorsionează realitatea, — a spus Alina Radu, directoare, „Ziarul de Gardă”, care a dăruit celor prezenţi câte un abonament pentru 6 luni la „ZdG”.

Liuba BULGARU

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Satul Drochia se face cu drumuri noi

Satul Drochia se face cu drumuri noi

Citeşte mai mult →