Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Agricultură  >  Articol curent

Producţie organică şi de origine pentru drochieni

Prin   /  23 iunie 2017  /  Nici un comentariu  /   629

Gospodăria Ţărănească „Maria Darii” din satul Chetrosu recent a lansat Blocul de realizare a produselor alimentare organice si de origine.

Maria Darii, secundată de oaspeții cehi, taie panglica blocului

Maria Darii, secundată de oaspeții cehi, taie panglica blocului

Gospodăria Ţărănească „Maria Darii” din satul Chetrosu recent a lansat Blocul de realizare a produselor alimentare organice si de origine.

Maria Darii este cunoscută în lumea agricolă prin metodele ei avansate şi moderne de cultivare şi creştere a producţiei agricole ecologice, de soiuri performante. Împreună cu soțul Tudor Darii dețin circa 40 ha pământ în câmp deschis și 20 de sere, în care cultivă biolegume. Ei sunt conştienţi de faptul, însă şi adepţi ai tendinţei ca cetăţenii să consume doar legume naturale, netratate chimic.

Dar să cultivi legume bio în Republica Moldova este o afacere riscantă. Statul nu prea încurajează astfel de inițiative. Şi prețurile sunt mai mari decât la celelalte produse cu aproximativ 20 la sută, fapt ce îi descurajează pe cumpărători. Totuși, Maria Darii a demonstrat, că se pot obţine rezultate bune când se doreşte. Cu atât mai mult, dacă „cauţi şi găseşti” susţinere la finanţatorii externi, care apreciază agricultura sănătoasă în sensul direct al cuvântului şi susțin dezvoltarea ramurii legumicole pe cale bio.

Excelența Sa Zdenek Krejci, Igor Grozavu și Vitalie Josanu

Excelența Sa Zdenek Krejci, Igor Grozavu și Vitalie Josanu

Astfel de parteneri Maria Darii a găsit în Republica Cehă. În rezultatul colaborării dintre Compania Cehă „Koma Modular” și Gospodăria Țărănească „Maria Darii”, prin intermediul Organizației Cehe Non-Profit „Diaconia” și Asociaţiei Obşteşti „Pro Cooperare Regională” din mun. Bălți a apărut ideea de a construi un Bloc de realizare a produselor alimentare organice si de origine.

Ca urmare a fost implementat proiectul „Con-strucția unui Bloc de realizare a producției agricole”, focusat pe producerea şi comercializarea produselor agricole organice, recent lansat. La eveniment au fost prezenți: Zdeněk Krejčí, Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Cehe în Chișinău, Vitalie Josanu și Igor Grozavu, vicepreședinți ai raionului Drochia, Stanislav Martinec, directorul general al Companiei Cehe „Koma Modular”, directorul executiv al Organizației Cehe Non-Profit „Diaconia”, Sergiu Mihailov, directorul executiv al Asociaţiei Obştești „Pro Cooperare Regională” din mun. Bălți, alți invitați.

Într-un moment de discuții. În centru, Tudor Darii

Într-un moment de discuții. În centru, Tudor Darii

Blocul respectiv este creat din 3 camere frigorifice cu o capacitate de 96 metri cubi şi o suprafaţă de comercializare. Consumatorii de produse organice şi de origine vor avea oportunitatea să procure o gamă largă de legume și fructe ecologice: ardei dulci, roşii, castraveţi, cartofi, ceapă, căpşuni, coacăză şi altele, furnizate de către Gospodăria Țărănească „Maria Darii”, Chetrosu, în comun cu Tudor Darii, director executiv al Asociației Obștești „Agro-Cons” din or. Drochia, care pe viitor planifică să iasă pe piaţa Uniunii Europene. „Responsabilitatea producătorului și încrederea consumatorului sunt valorile ce trebuie dezvoltate”, consideră pe drept cuvânt Maria Darii, o agricultoare de performanţă din Chetrosu, ce îşi axează afacerea mai mult pe producerea legumelor eco. Apropo, tot la ei puteţi procura atât pepeni verzi (harbuji) fără seminţe, cât și alte legume de calitate foarte bună.

Excelența Sa Zdeněk Krejčí, Ambasadorul Republicii Cehe în Chișinău, a mers şi într-o vizită la Consiliul raional Drochia, unde a avut o întrevedere şi s-a întreţinut într-un dialog cu Vitalie Josanu și Igor Grozavu, vicepreședinți ai raionului Drochia, referitor la oportunitatea aplicării la diverse proiecte investiționale.

În cadrul întâlnirii, oficialii au făcut un schimb de opinii, dar și de cadouri.

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Машина „скорой помощи” после аварии

Жуткая авария по вине пьяного водителя

Citeşte mai mult →