Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Agricultură  >  Articol curent

La „Dealul Ochiulalbean” noile tehnologii sunt la ele acasă

Prin   /  10 iulie 2017  /  Nici un comentariu  /   958

Anul curent plugarii de la SRL „Dealul Ochiulalbean” au a recolta 530 hectare de grâu, 140 — de porumb, 400 — floarea soarelui, 120 — soia şi 15 hectare de mazăre la seminţe.

Valori netrecătoare: cerul, pâmântul şi pâinea...

Valori netrecătoare: cerul, pâmântul şi pâinea…

Anul curent plugarii de la SRL „Dealul Ochiulalbean” au a recolta 530 hectare de grâu, 140 — de porumb, 400 — floarea soarelui, 120 — soia şi 15 hectare de mazăre la seminţe.

Maşina care face „freză” grânelor, transformându-le în pâine şi mirişte

Maşina care face „freză” grânelor, transformându-le în pâine şi mirişte

Această întreprindere agricolă mereu s-a evidenţiat printre semenele sale. Într-un an — prin procurare de tehnică nouă, în alt an — prin angajare de specialişti talentaţi, altă dată — prin utilizare de noi soiuri de culturi agricole.

Anul acesta agricultorii de aici şi-au propus să se implice mai insistent în aplicarea noilor tehnologii.

Lilian GUŢU este stăpânul unei combine John Deere, fapt de care e foarte mulţumit

Lilian GUŢU este stăpânul unei combine John Deere, fapt de care e foarte mulţumit

−      În condiţiile în care agricultura este un sector destul de imprevizibil, — ne-a spus Victor Zbancă, directorul de la „Dealul Ochiulalbean”, — noi încercăm să apelăm la metode inovatoare, astfel încât să gestionăm cât mai bine procesul de evoluţie a culturilor cultivate. Adică, pentru a rezista tuturor încercărilor ne străduim să ţinem pasul, cu noile tehnologii, cu cele mai avansate metode tehnologice din agricultură.

Lilian GUŢU, Valeriu DOBROGRAI, Silvian ŞTERBATE (de la stânga la dreapta)

Lilian GUŢU, Valeriu DOBROGRAI, Silvian ŞTERBATE (de la stânga la dreapta)

Prezent la discuţie agronomul Marin Dediu, a menţionat:

−      Pornind de la adevărul, că agricultura este o ramură importantă pentru economia Republicii Moldova, noi ne străduim s-o tratăm cu toată grija şi respectul ce i se cuvine. Pentru că acest domeniu cuprinde un ansamblu complex de sectoare și tehnologii, ce utilizează instrumente și mașini agricole pentru lucrarea solului și cultivarea culturilor agricole. Astfel, calitatea și competitivitatea produselor finale rezultate în urma prelucrării industriale a acestor culturi depinde, în mare măsură, de tehnologiile folosite pentru cultivare, și respectiv, prelucrare, — a conchis agronomul.

Mecanizatorii (de la stânga la dreapta) Nicolae BRUS, Lilian GUŢU, Silvian ŞTERBATE, Valeriu DOBROGRAI, Veaceslav ANTON

Mecanizatorii (de la stânga la dreapta) Nicolae BRUS, Lilian GUŢU, Silvian ŞTERBATE, Valeriu DOBROGRAI, Veaceslav ANTON

−      Poate nu e chiar treaba mea, — a continuat Marin Dediu, de altfel, un specialist mereu setos de noi cunoştinţe, — dar vreau să menționez, că în Moldova folosirea utilajelor şi tehnologiilor performante pentru prelucrarea terenurilor și culturilor agricole este deocamdată slab dezvoltată. Iar faptul acesta privează agricultorii și producătorii agricoli de veniturile suplimentare, pe care le pot obține prin implementarea tehnologiilor avansate. Eu sunt absolut sigur, că utilizarea noilor tehnologii în domeniul agricol va conduce nu doar numai la sporirea productivității muncii și obținerea unui important surplus cantitativ de produse agricole, dar şi la creşterea calităţii lor. Însă, pentru a se bucura de aceste beneficii, noi, agricultorii, trebuie să introducem în activitatea noastră standarde, ce conțin soluții moderne și inovatoare care vor eficientiza procesele de producere și prelucrare a culturilor agricole. Iată un aşa monolog s-a primit, — a zâmbit cumva stingherit tânărul agronom, după care a continuat:

−      Desigur, tehnologiile noi cer investiţii serioase, ce nu şi le poate permite fiecare. Dar, vorba ceea, pui — ai, — a spus şăgalnic Marin Dediu.

Veaceslav ANTON, combainerul unui „CLAAS”, nu este un novice în agricultură

Veaceslav ANTON, combainerul unui „CLAAS”, nu este un novice în agricultură

Cu plăcere am ascultat concluziile şi dovezile în favoarea noilor tehnologii agricole aduse de aceşti doi buni specialişti. Dar şi mai mare mi-a fost satisfacţia să aud, că anul curent la „Dealul Ochiulalbean” în tehnologiile noi de prelucrare şi îngrijire a solului au fost investite circa trei milioane de lei. Apropo, beneficiile deja sunt pe faţă, gospodăria are culturi promiţătoare de roadă bună.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

la expozitie

Наглядный урок патриотизма

Citeşte mai mult →