Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Cinstirea binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt (FOTO-VIDEO)

Prin   /  22 iulie 2017  /  Nici un comentariu  /   315

De mai mulți ani, în cadrul protopopiatului de Drochia, sunt desfășurate ample activități spiritual-culturale, dedicate cinstirii zilei binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Părintele-diacon Constantin BÂCU și Pavel VULUȚĂ, protopop de Drochia

Părintele-diacon Constantin BÂCU și Pavel VULUȚĂ, protopop de Drochia

De mai mulți ani, în cadrul protopopiatului de Drochia, sunt desfășurate ample activități spiritual-culturale, dedicate cinstirii zilei binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.


În anii precedenți, ziua era marcată în grabă pe 2 iulie de conducătorii orașului și ai raionului. De această dată, datorită colaborării între biserică, Consiliul raional și primărie, a avut loc un eveniment deosebit, cu un variat program tematic. Sărbătoarea a demarat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia, săvârșită de părintele protopop Pavel Vuluță, la care au participat majoritatea slujitorilor din raion și zeci de enoriași.

După serviciul divin preoții, împreună cu enoriașii, au mers în Drumul Crucii până la bustul voievodului din fața Consiliului raional Drochia. Aici s-a săvârșit un tedeum de slăvire a lui Dumnezeu, precum și a Sfântului Ștefan cel Mare. În luarea sa de cuvânt părintele protopop s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de felicitare și de învățătură, îndemnându-i să ia aminte la marele fapte ale vrednicului domnitor și să trăiască aidoma strămoșilor noștri, cu frică de Dumnezeu și dragoste de moșie. Părintele Pavel a menționat, că amplasarea monumentului în fața Consiliului raional este binevenită și este locul cel mai potrivit. Slujitorul a îndemnat pe cei care trec pe lângă monumentul Sfântului să nu se sfiiască să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci, zicând: „Sfinte Ștefane cel Mare, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi” și a îndemnat pe cei prezenți și pe trecători să facă cunoștință cu viața și activitatea Sfântului. După părintele protopop cuvântul a luat Igor Grozavu, vicepreședintele raionului Drochia.

În continuare au urmat un șir de activități culturale cu recital de poezii și cântări interpretate de copiii instituțiilor preșcolare și preuniversitare. Protoiereul Serghei Ciumac, sectorul sinodal, activitate culturală, responsabil de organizarea desfășurării pomenirii Sfântului domnitor, în colaborare cu Aliona Râbac, directoarea taberei de odihnă pentru copii „Poienița însorită”, au organizat copiii, aducându-i la sărbătoare, pentru ce au fost răsplătiți cu daruri. Îmbucurător a fost și numărul celor prezenți, printre care cei mai mulți au fost copiii. În încheiere, slujitorii Domnului au interpretat cântarea „Când era să moară Ștefan”, urmată de depuneri de flori.

Preot Gheorghe COJOCARI,
parohul
Bisericii „Sf. Irh. Nicolai”, s. Gribova

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

COVID-19

Situația epidemiologică prin infecția COVID-19, 6 aprilie

Citeşte mai mult →