Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Săpun din ulei prăjit

Prin   /  22 iulie 2017  /  Nici un comentariu  /   189

Petronela Ciobanu şi Olivia Enache, eleve la Gimnaziul Nicoreni, au obţinut premiul I în cadrul primei ediții a Concursului național „Surse de energie regenerabilă”.

Mariana Goraș, șef-adjunct, Direcția învățământ preuniversitar, Ministerul Educației, premiantele Petronela Ciobanu și Olivia Enache, Natalia Mereniuc, profesoara la ora opțională ,,Surse de energie regenerabilă”

Mariana Goraș, șef-adjunct, Direcția învățământ preuniversitar, Ministerul Educației,
premiantele Petronela Ciobanu și Olivia Enache, Natalia Mereniuc, profesoara la ora opțională ,,Surse de energie regenerabilă”

Petronela Ciobanu şi Olivia Enache, eleve la Gimnaziul Nicoreni, au obţinut premiul I în cadrul primei ediții a Concursului național „Surse de energie regenerabilă”.

Fetele au devenit premiante datorită proiectului de reciclare a uleiului folosit în prepararea bucatelor: „Producere de biodiesel şi săpun din ulei prăjit”.

Despre faptul, că uleiul prăjit provoacă coroziunea sistemelor de canalizare cunoaşte multă lume. Însă despre aceea, că el poate fi transformat în biodiesel, iar din deşeurile uscate rămase poate fi obținut săpun sau decofrant (material folosit în turnarea cofrajelor din construcţii), ştiu mai puţini. Absolut sigure de acest lucru sunt Petronela şi Olivia, care au și demonstrat acest lucru în cadrul concursului „Surse de energie regenerabilă”. Autoarele proiectului îndeamnă toată lumea să nu arunce uleiul, ci să-l utilizeze.

Petronela Ciobanu și Olivia Enache prezintă proiectul

Petronela Ciobanu și Olivia Enache prezintă proiectul

Ghidate și susținute de Natalia Mereniuc, directoarea gimnaziului, profesoara de matematică și profesoara orei opționale „Surse de energie regenerabilă”, Petronela și Olivia au convins un agent economic să lanseze o iniţiativă de colectare a uleiului în raionul Drochia. După ce uleiul va fi colectat, el urmează a fi filtrat și transportat în Europa pentru a produce biodiesel. În contextul ecologiei critice de pe globul pământesc, acest combustibil, care este unul ecologic, va fi un pas spre diminuarea poluării mediului înconjurător.

Absolventele ciclului gimnazial, Petronela și Olivia urmează să-și continuie studiile, respectiv, la un liceu din raion și la Colegiul Agroindustrial din Râscani. „Participarea la acest concurs, — au menționat fetele, — va fi o bună experiență pentru implicarea mai activă la protecţia mediului ambiant, valorificarea resurselor naturale de energie întru a trăi într-un mediu mai curat.”

La competiție au participat 65 de tineri din clasele a VII-a–a IX-a din 32 de şcoli, care şi-au promovat lucrările la concursul „Surse de energie regenerabilă”. Concursul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Nelly CIOBANU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Олег Магрицкий

Шахматный кубок

Citeşte mai mult →