Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Valoarea cărţii se diminuează…

Prin   /  29 iulie 2017  /  Nici un comentariu  /   74

Pustie este nu doar biblioteca stradală din această imagine / Foto Nelly CIOBANU

Valoarea cărţii se diminuează… / Foto Nelly CIOBANU

Un început bun cu final… jalnic.

Cu toţii ştim, că Măria sa Cartea a contribuit la dezvoltarea omenirii în toate domeniile, atât social, cât şi cultural. Pe timpuri, cine poseda o bibliotecă particulară, se considera om bogat. Dacă acum oamenii întâlnindu-se discută despre vile, maşini, apartamente şi case luxoase, cândva se întrebau: dar tu ai procurat romanul lui Alexandru Diuma ori ai citit cartea lui Caverin „Doi căpitani”? Sau ieşti la curent cu „Biserica albă” de Ion Druţă? Ce nume noi au apărut în sfera literaturii şi artei?

Astăzi trăim alte vremuri şi ne dăm prea bine seama, că Internetul a strâmtorat locul cărţii în viaţa omului. Atunci, într-un mod foarte original, Primăria oraşului, împreună cu Biblioteca Publică raională „Iulian Filip”, au decis să aducă cartea mai aproape de cititor. Şi pe strada pietonală 31 August au fost instalate două biblioteci stradale. Ce poate fi mai plăcut pentru un cetăţean, ca într-un moment de relaxare, aflându-se la plimbare sau la odihnă, să ia o carte în mână, să o răsfoiască, la dorinţă să o citească, doar cu o singură condiţie — s-o întoarcă de unde a luat-o.

La început aşa a fost. Dar cu încetul cărţile… au început a dispărea până nu a rămas aproape nimic. Mare mi-a fost mirarea, când întâmplător am auzit, că sustrag cărţile pentru ce credeţi? Să încălzească sobele. Chiar să diminueze atât de mult valoarea cărţilor?

La toate emisiunile televizate şi radiofonice ascultăm zilnic, cum guvernarea depune eforturi pentru a îmbunătăţi starea socială a cetăţenilor şi a consolida speranţa noastră într-un viitor prosper. Mi-a trecut atunci prin minte: la ce zile jalnice trebuia să ajungă biata ţară, dacă unii oameni sunt nevoiţi să-şi încălzească casele cu cărţile de la biblioteca stradală?

Îndrăznesc să fac un îndemn către locuitorii oraşului nostru, să aducem iarăşi cărţi pentru biblioteca stradală, că nu mai suntem noi chiar atât de săraci să dăm cărţile pe foc. Să nu uităm, că anume Măria sa Cartea este izvorul cunoştinţelor.

Cu mult respect pentru carte, Sofia VIERU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Satul Drochia se face cu drumuri noi

Satul Drochia se face cu drumuri noi

Citeşte mai mult →