Omagiu limbii române

În straie de sărbătoare, cu flori în mâini şi lumină pe chip, drochienii au onorat „Ziua Limbii Române”, celebrată în RM la finele lunii august.

Micile „staruri” de la „Academia micilor vedete”
Micile „staruri” de la „Academia micilor vedete”

În  straie de sărbătoare, cu flori în mâini şi lumină pe chip, drochienii au onorat „Ziua Limbii Române”, celebrată în RM la finele lunii august.

Omagiu Limbii Române, omagiu Marelui Eminescu, simbol al spiritualității naționale
Omagiu Limbii Române, omagiu Marelui Eminescu, simbol al spiritualității naționale

Coloane de maturi, tineri şi în etate, copii de diferite vârste, îşi îndreptau paşii în ultima zi a verii spre monumentul lui Mihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist roman, considerat de cititori şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”. Oamenii de bună credinţă au adus un omagiu poetului şi limbii române.

Vasile Grădinaru, preşedintele raionului, în luarea sa de cuvânt, a subliniat importanța sărbătorii pentru întreaga națiune, afirmând că sufletul unui popor trăieşte în limba lui naţională. În ea se întipăresc, printr-un indelungat proces istoric, preocupările, frământările, aspirațiile, modul de a întelege existenţa, adică întreaga lui spiritualitate.

Cu un recital de poezii și cântece au evoluat micile „staruri” de la „Academia micilor vedete” din orașul Drochia, conducător Cristina Țurcanu, specialist, secția cultură Drochia, și elevii Liceului „B. P. Hașdeu” din orașul Drochia, sub „bagheta” Silviei Reșetnic, specialistă în cadrul DÎTS Drochia.

La eveniment au participat: Vasile Grădinaru și Igor Grozavu, președintele și vicepreședintele raionului Drochia, Oxana Grigoriță, secretara CR și a raionului Drochia, alte oficialităţi.

Limba română, chipul mamei şi unitatea neamului — noţiuni indispensabile de valoarea naţională…

„Şi doar în limba ta/ Poţi râde singur/ Şi doar în  limba ta/ Te poţi opri din plâns”.

Veaceslav VĂZDĂUŢANU

Lasă un răspuns