Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Traversăm strada în siguranță

Prin   /  22 septembrie 2017  /  Nici un comentariu  /   76

Circulația este astăzi o dimensiune esențială a existenței omenești. Pietonii constituie cea mai numeroasă categorie de participanți la traficul rutier.

Pentru o mai bună memorare a Regulamentului rutier au fost distribuite pliante tematice

Pentru o mai bună memorare a Regulamentului rutier au fost distribuite pliante tematice

Circulația este astăzi o dimensiune esențială a existenței omenești. Pietonii constituie cea mai numeroasă categorie de participanți la traficul rutier. Pentru ca fiecare pieton să se simtă în siguranță pe drumul public trebuie să cunoască și să respecte normele impuse de legislația rutieră.

Astfel, la 13 septembrie curent, angajații IP Drochia, au desfășurat activități cu caracter educativ-preventiv elevilor claselor I-IV, din cadrul liceului „Ștefan cel Mare” din or. Drochia. Colaboratrorii de poliție le-au vorbit copiilor despre importanța respectării Regulamentului Circulației Rutiere, în special de către pietoni. De asemenea polițiștii au insistat asupra explicării necesității de cultivare a unui comportament corect în rândul minorilor și altor categorii de participanți la trafic. Totodată, elevii au primit răspuns la întrebările înaintate.

Comunicarea a fost benefică atât pentru copii, cât și pentru colaboratorii de la poliția raională

Comunicarea a fost benefică atât pentru copii, cât și pentru colaboratorii de la poliția raională

Pentru a evita producerea unor accidente nedorite, micilor pietoni li s-au adus la cunoștință recomandări în prevenirea accidentelor de circulație cu implicarea copiilor:

– să traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor;

– să nu se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport public în stații;

– să circule numai pe trotuare, iar în lipsa acestora numai pe potecile laterale ale drumului public;

– să circule numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare sau poteci;

– să nu staționeze pe bordurele trotuarelor, deoarece pot să se dezechilibreze și să cadă în fața mașinilor;

– să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice.

Totodată, rugăm respectuos și șoferii să fie cît mai prudenți pe traseu, să cedeze trecerea pietonilor acolo unde aceștia au prioritate și să ofere primul ajutor în cazul unei tamponări.

Amintim, că Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă participanții la trafic să respecte regulile de circulație, în caz contrar cetățenii care vor fi surprinși ignorând semnalele de dirijare a traficului rutier vor fi sancționați cu amendă de până la 600 de lei, iar pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor, șoferii vor fi sancționați cu amendă de până la 300 de lei cu aplicare a 2 puncte de penalizare.

Stimați șoferi și pietoni, fiți responsabili în trafic. Comportamentul dumneavoastră are urmări directe și asupra celorlalți participanți.

Olga CHISTOL,
ofițer de presă IP Drochia

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Foto: arhiva personală

„Poliţia trebuie să fie frumoasă şi la exterior şi în interior, şi la propriu, şi la figurat”

Citeşte mai mult →