Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Forjerie de artişti amatori

Prin   /  29 septembrie 2017  /  Nici un comentariu  /   192

Peste 600 de copii talentaţi şi foarte talentaţi se ocupă în secţiile Centrului de creaţie a copiilor din raion, care, recent, a ajuns la un frumos jubileu – 25 de ani de la fondare.

Omagiază instituția membri ai Centrului de creație a copiilor

Omagiază instituția membri ai Centrului de creație a copiilor

Peste 600 de copii talentaţi şi foarte talentaţi se ocupă în secţiile Centrului de creaţie a copiilor din raion, care, recent, a ajuns la un frumos jubileu – 25 de ani de la fondare.

Centrul de creaţie a copiilor s-a format în urma comasării a trei instituţii extraşcolare: Staţia tinerilor tehnicieni, Staţia tinerilor naturalişti şi Casa de creaţie a copiilor. Ani buni au activat în cadrul centrului regretatul Pavel Damaschin, dar şi Mihail cu Nina Iurcu, Valentina Cocitov, Ludmila Borş, Ion Guţu, Valentina Negru, Irina Ţurcan, care au îmbogăţit palmaresul succeselor.

Activitatea instituţiei se axează pe patru secţii: creaţie artistică, decorativ-aplicativă, ştiinţe reale, sportivă, în care copiii, de la vârsta de 6 până la 18 ani, se dezvoltă armonios şi liber şi se formează ca personalităţi creative.

Pe parcursul anilor Centrul de creaţie a copiilor a participat la numeroase festivaluri raionale, concursuri, expoziţii, de la care a revenit cu diplome şi trofee. Multe colective au depăşit aria raionului, ca, de exemplu, cele de la Pelinia, conducătoare Claudia Bantuş şi Valentina Chilaru, Artistă emerită din  Republica Moldova.

Foarte bune rezultate pe parcursul anilor obţine cercul de dansuri „Gaudeamus”, conducătoare Lucia Enache, cercul de şah, conducător Sergiu Bejan, discipolele căruia Valentina Biciuc şi Vlada Bejan au devenit campioane şi vicecampioane.

Centrul de creaţie a copiilor a participat la concursul republican al proiectelor ecologice, fiind menţionat cu diplomă. Tot aici, în cadrul expoziţiei „Lumea în viziunea copiilor”, lucrările lui Petru Bodean, Stanislav Bacalâm şi Maxim Bărghieri, ghidaţi de Anatolie Homenco, au obţinut menţiuni şi locul premiante.

Membrii cercurilor de specialitate, sub egida profesorilor, participă la diverse expoziţii, la târguri tematice, la sărbătorile tradiţionale şi naţionale, la diverse manifestări şi evenimente de amploare.

Şi în cadrul festivităţii, cu ocazia jubileului de 25 de ani a Centrului de creaţie a copiilor, la care a participat Vitalie Josanu, vicepreşedinte al raionului, Ion Recean, şef, şi un grup de specialişti de la Direcţia învăţământ, tineret şi sport, copiii au demonstrat abilităţi, tehnici şi experienţe acumulate în cadrul cercurilor de specialitate. Evenimentul a fost deschis de Larisa Stratu, directoarea centrului, susţinută de colectivele de artişti amatori: „Datina” (Claudia Bantoş) şi „Peliniţa” (Valentina Chilari), Pelinia, „Gaudeamus” (Lucia Enache), or. Drochia, ansamblul de dansuri din Cotova, condus de Marcela Şevciuc. Au încântat publicul cu vocile lor fermecătoare Denis Bulgari (or. Drochia) şi Sanda Antonovici (Pelinia).

Centrul de creaţie a copiilor din Drochia, pe bună dreptate, a devenit o adevărată forjerie de artişi amatori, aici, sub conducerea colectivului de profesori se ocupă copii din întreg raionul, care-şi dezvoltă abilităţile şi îşi „şlefuiesc” capacităţile. Deşi întâmpină şi mari obstacole, se ciocneşte de diverse probleme, cum ar fi spaţiul pentru ocupaţii, vestimentaţia, finanţele, materialele etc., conducătorii cercurilor, veritabili arhitecţi ai sufletelor de copii, nu se opresc la cele obţinute, dar se străduie să implanteze în inimile discipolilor tainele frumosului şi sublimului, făcându-i părtaşi în păstrarea şi cultivarea valorilor neamului nostru.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

У нас отличный тротуар!

Citeşte mai mult →