Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Tinerii din Drochia sunt pregătiți pentru alegeri

Prin   /  9 octombrie 2017  /  Nici un comentariu  /   329

La 28 septembrie se marchează Ziua internațională a dreptului de a ști, ce promovează accesul liber la informațiile oficiale și transparența în procesul decizional.

la urna de vot

la urna de vot

La 28 septembrie se marchează Ziua internațională a dreptului de a ști, ce promovează accesul liber la informațiile oficiale și transparența în procesul decizional.

În acest context tinerii drochieni, cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani, au participat în cadrul Proiectului ProDem, la un exercițiu de simulare a alegerilor, desfășurat în incinta IP Liceului Teoretic „B.P.-Hasdeu”.

Prima etapă a fost simularea unei dezbateri electorale. Nina Țurcanu și Daria Granevschi, liderele grupelor de inițiativă, ambele eleve în cl. a XI-a, instituția gazdă, au prezentat platformele electorale, în care s-au referit la problemele identificate și căile de soluționare. Fetele au răspuns la toate întrebările puse reciproc, pe alocuri „picante”, precum și la cele adresate de public. În sală se simțea clar atmosfera concurenței între ambele lidere, însă acest fapt nu le-a pus piedici acestor domnișoare să-și strângă la final prietenește mâinile.

Următoarea etapă a fost simularea alegerilor. Cei 150 de tineri prezenți în sală au fost invitaţi să „voteze” pentru partidul/liderul pe care-l preferă cel mai mult. „Buletinele electorale” au fost pregătite din timp, la fel cum sunt pregătite în mod normal şi în cazul alegerilor adevărate. După ce fiecare participant și-a exprimat votul, rezultatele au fost calculate, discutate şi interpretate.

Liderii grupurilor de inițiativă au venit cu un extraordinar program electoral, în care au pledat pentru proiecte sociale, cum ar fi dezvoltarea multilaterală și ajutorul psihologic pentru tineri și prevenirea, combaterea discriminării în mediul social și școlar.

Vera Flocea, consilier local al Proiectului ProDem, a menționat importanța activității:

− Prin acest exercițiu de simulare a alegerilor au fost motivați tinerii din comunitatea Drochia să participe activ la viitoarele alegeri. Iar pentru a-și exprima corect votul, tinerii au fost inițiați la: ce sunt dezbaterile electorale; prezentarea grupelor de inițiativă; regulile dezbaterilor electorale; pașii procedurii de vot; prezentarea secției de votare; situații problematice; numărarea voturilor.

În continuare urmează implementarea platformei electorale a Ninei Țurcanu și a grupului ei de inițiativă: Maria-Magdalena Grubâi, Anastasia Nenescu, Lucia Babii, Valeria Patrașcu, Dana Codreanu, elevele IP LT „B.P.-Hasdeu”, or. Drochia.

Nelly CIOBANU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Снимок на память с Маргаритой Ивануш (в центре)

„Сударушка” в преддверии Нового года

Citeşte mai mult →