Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

19 poveşti de viaţă adevărată

Prin   /  23 octombrie 2017  /  Nici un comentariu  /   66

Duminica precedentă, într-o zi însorită de toamnă aurie, comuna Şuri a fost gazda unui eveniment deosebit. 15 cupluri şi-au aniversat nunta de aur, adică peste 50 de ani de căsătorie, 2 — cea de rubin (40 de ani), şi 2 — cea de ametist (60 ani).

(De la stânga) Vasile Grădinaru, Ludmila Stiopa, Petru Turculeț și Corneliu Padnevici

(De la stânga) Vasile Grădinaru, Ludmila Stiopa, Petru Turculeț și Corneliu Padnevici

Duminica precedentă, într-o zi însorită de toamnă aurie, comuna Şuri a fost gazda unui eveniment deosebit. 15 cupluri şi-au aniversat nunta de aur, adică peste 50 de ani de căsătorie, 2 — cea de rubin (40 de ani), şi 2 — cea de ametist (60 ani).

Dacă-i bal, bal să fie, şi-au spus organizatorii evenimentului “Nunta de Aur”, ajuns la cea de-a IV ediţie. Şi anul acesta ei au fost mai ingenioşi şi mai generoşi ca altă dată, meditând asupra fiecărui detaliu din scenariu. Astfel, că, an de an, “Nunta de aur” de la Şuri devine tot mai aşteptată şi cu mai multe elemente tradiţionale. Din experienţa celor prezenţi, din spusele primarului Petru Turculeţ, a altor organizatori şi participanţi am concluzionat, că la baza unei căsnicii de lungă durată stau, în primul rând, răbdarea, înţelepciunea, apoi dragostea, sinceritatea, stima şi respectul. Şi, desigur, copiii. Prezente în familiile omagiate pe parcursul deceniilor, aceste elemente au făcut, ca sub acordurile melodiei, a aplauzelor celor prezenţi, cuplurile de “miri şi mirese”, pline de emoţii, să intre în sala restaurantului “Gheve-Lux” din localitate, unde s-a desfăşurat evenimentul.

Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, oaspete de onoare al sărbătorii, a adresat omagiaţilor sincere şi calde felicitări cu această ocazie semnificativă, menţionând, “că ei merită cel mai adânc şi cel mai sincer respect din partea noastră, a societăţii, fiind cei de la care primim întreaga moştenire culturală, socială şi istorică, exemplu de viaţă”.

Vasile Grădinaru, preşedintele raionului, originar din satul Şuri, în felicitarea sa a spus, că se mândreşte cu cuplurile, ce sunt protagoniste în noua ediţie a “Nunţii de Aur” de la Şuri, eveniment centrat pe cuplurile ce-şi sărbătoresc 50 de ani de când şi-au unit destinele, deşi sunt şi 2 cu jubileul de 40 de ani, iar 2 — cu cel de 60 de ani.

Flori pentru Ludmila Stiopa pentru buna organizare

Flori pentru Ludmila Stiopa pentru buna organizare

Petru Turculeţ, prin mesajul său de felicitare, a ţinut să le mulţumească pentru că au reuşit să învingă multe în calea lor timp de 40-50-60 de ani, demonstrând trăinicia unei căsătorii durabile, testată decenii la rând. Deşi au trecut, poate şi trec, prin anumite încercări, dânşii destoinic le-au depăşit, devenind fondul de aur al comunei, iar cei tineri, fiind la început de cale, au ce şi de la cine lua exemple frumoase.

Părintele Pavel, paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, a oficiat slujba religioasă pentru sfințirea legămintelor de credință, felicitându-i pentru fidelitate, jurată în faţa altarului şi a blagoslovit masa.

Capii cuplurilor cu nunta de rubin, printr-o coincidenţă fericită, sunt doi ex-primari, care au servit alegătorii din comuna Şuri câte două mandate fiecare. Este vorba de Boris Bodarev cu soţia Iulia şi Andrei Grădinaru cu Raisa. Alte două perechi, Mihail Proţic cu Eugenia şi Vladimir Munteanu cu Eugenia, de şase decenii, inimă în inimă, merg alături şi la bine şi la greu.

Celelalte 15 perechi au trăit emoţiile unei veritabile nunţi de aur. Ilie Tureac cu Melentieva Olga, Mihail cu Lidia Nelipovschi, Boris cu Vera Spoială, Mihail cu Eugenia Boblic, Mihail cu Eugenia Nicorici, Vladimir cu Nina Lupaşcu, Fiodor cu Eugenia Ogorodnic, Nicolae cu Eugenia Tureac, Vasile cu Eugenia Bugai, Vladimir cu Liubov Ungureanu, Petru cu Olga Avasiloaie, Petru cu Olga Clipaci, Mihail cu Lidia Colodrovschi, Vladimir cu Varvara Grădinaru şi Vasile cu Ecaterina Avasiloaie, ultimile două cupluri fiind de la Şurii Noi, au fost perechile unite de 50 de ani, omagiate cu drag şi căldură. Povestea de dragoste şi de viaţă a acestor 19 perechi a început la fel: “A fost odată ca nici odată, că de n-ar fi fost nici nu s-ar povesti”. În această zi de duminică, poveştile de viaţă ale jubiliarilor au curs gârlă…

Pe parcursul sărbătorii au veselit publicul şi au ridicat buna despoziţie membrele Ansamblului “Vatra” de la Casa de cultură, director Mihai Spătaru, cu un bogat program artistic.


Cea mai mare contribuţie la organizarea sărbătorii şi-a adus-o primăria în frunte cu primarul Petru Turculeţ, cu secretara Consiliului comunal Ludmila Stiopa, consilierii, care au decis alocarea mijloacelor financiare pentru buna desfăşurare a “Nunţilor jubiliare”. Petru Turculeţ a oferit tuturor familiilor omagiate câte o diplomă specială, însoţită de un cadou memorabil. Iar Corneliu Padnevici, din partea sa, a înmânat fiecărui cuplu câte un trandafir roşu, menţionând, că a fost o adevărată onoare pentru el să le cunoască şi să le felicite pe cele 19 perechi de şureni, cărora destinul le-a zâmbit într-un mod atât de frumos.

Venerabilele cupluri au sărbătorit frumos şi armonios cu muzică bună, şampanie, tort, fructe, cu o masă bogată, dar şi cu surprize: prezentatoarea Ludmila Stiopa le-a propus omagiaţilor să reînnoiască primele săruturi şi primele dansuri sub aplauzele celor prezenţi.

Pe lângă mijloacele alocate de Consiliul comunal la desfăşurarea sărbătorii au contribuit şi alţi agenţi economici, cum ar fi SRL “GLia şurenilor” şi SRL “Brut-grup” (Chetrosu).

Mai mult ca atât, GŢ „Scoarţă Iurii” a oferit la două cupluri plicuri cu câte 500 de lei fiecare. Acelaşi lucru a urmat şi din partea SRL “Grădcom Nord”, câte 500 de lei pentru alte două cupluri. Celorlalte 15 perechi SRL “Glia şurenilor” le-a promis câte 500 kg de grâu şi câte 100 kg de seminţe de floarea soarelui. Iar în cazul când nu vor avea nevoie de producţie, ea va fi substituită cu câte 1000 de lei.

Această modestă încercare de omagiere a celor 19 perechi de şureni a constituit pentru primăria Şuri o modalitate de a-şi exprima profundul respect, pe care-l poartă faţă de aceste persoane ce-şi trăiesc viaţa cu fidelitate şi respect reciproc, pentru ca această zi să ocupe un loc de cinste în palatul amintirilor lor.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

(De la stânga) preot Ioan NOVAC, paroh al bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului”, s. Ţarigrad, Tatiana LEŞANU, director-adjunct pentru instruire, gimnaziul Sofia, Ala STELMAN, şefă-adjunctă DÎTS, Ion RECEAN, şef DÎTS, Pavel VULUŢĂ, protopop de Drochia, protoiereu-mitrofor

Hristos se naşte, slăviţi-L!

Citeşte mai mult →