„Culibin” de la Hăsnăşenii Mari

În satul său natal, Hăsnăşenii Mari, Petru Rusu este considerat „Culibinul” localităţii.

Petru RUSU și utilajul de curățat fântâni
Petru RUSU și utilajul de curățat fântâni

În satul său natal, Hăsnăşenii Mari, Petru Rusu este considerat „Culibinul” localităţii.

În cadrul festivalului „Satule, mândră grădină”, organizat de chetroşeni, printre participanţi şi exponate se evidenţia o „maşinărie” inexplicabilă (cel puţin pentru mine), dar şi un bărbat deosebit, aflat mereu în preajma acestei construcţii.

Mai apoi, Valeriu Varmari, primarul de la Hăsnăşenii Mari, pe care l-am surprins lângă „maşinărie”, avea să-mi facă cunoştinţă şi cu misteriosul bărbat şi cu invenţia lui.

— Dânsul e „Culibinul” de la Hăsnăşenii Mari, — mi-a spus bucuros şi mândru primarul. — Iar „arsenalul” de tehnică este invenţia lui.

„Culibinul” s-a dovedit a fi Petru Rusu, un bărbat vesel şi şugubăţ, energic şi vorbăreţ, care cu preţ de câteva minute, mi-a istorisit multe despre sine şi activităţile sale. S-a dovedit că inventatorul are la activ încă multe alte inovaţii, menite atât să uşureze munca omului, cât şi să dezvolte capacităţile lui mintale. Maşina adusă la Chetrosu la festival era una de curăţat fântânile ce au colanul de diametru redus. Petru Rusu mi-a povestit că nici maşina, nici el nu prea au timp de odihnă mai ales primăvara devreme, când mulţi gospodari ţin să cureţe izvoarele fântânilor pentru a consuma o apă curată şi bună.

Pe lângă acest dar sau talent, hăsnăşeneanul mai şi cântă la diverse instrumente, pictează, scrie pancarde.

— Oricare lucru nu ar fi apucat a face — ne-a spus şi primarul Valeriu Varmari, — dânsul îl face la cale şi gospodăreşte, de parcă toată viaţa a lucrat anume în acel domeniu. Ştiţi, rar, dar sunt asemenea persoane care pe ce ar pune mâna, sporeşte, isprăveşte, îl duce capul. Iată asta se referă şi la Petru Rusu. Pe lângă toate, mai este şi un bun gospodar, chitit la toate şi cu mare poftă de viaţă activă. În jurul lui, acolo unde apare, totul porneşte să se mişte, să activeze, să se umple de viaţă. Poate există asemenea oameni şi în alte localităţi, dar „Culibinul” nostru este chiar un unicat.

Cred în adevărul vorbelor primarului, pentru că pe tot parcursul acelei zile de festival, în jurul maşinii şi a inventatorului ei hăsnăşenean lumea roia precum albinile în jurul unui ştiubei în plină zi de vară.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns