Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Să depistăm toate cuiburile de cocostârc din raion

Prin   /  8 noiembrie 2017  /  Nici un comentariu  /   295

Stimați drochieni, dragi pământeni. Sunt Liviu Dascăl, profesor de geografie la Liceul Waldorf din Chișinău. Am 64 de ani. Sunt de baștină din satul Drochia.

Un cuib de cocostârci din s. Mândâc

Un cuib de cocostârci din s. Mândâc / Foto: Nelly CIOBANU

Stimați drochieni, dragi pământeni. Sunt Liviu Dascăl, profesor de geografie la Liceul Waldorf din Chișinău. Am 64 de ani. Sunt de baștină din satul Drochia.

Vara trecută, din inițiativa Societății pentru protecția păsărilor și a naturii (vezi www.sppn.md), s-a efectuat Recensământul cuiburilor de berze pe teritoriul Republicii Moldova. Am participat ca voluntar la această acțiune nobilă. Am descoperit, localizat, descris și fotografiat cele 9 cuiburi din satul natal.

Sper că și în celelalte 10 sate din raion, situate în lunca râului Cubolta, sunt la fel de multe cuiburi de cocostârci. Dacă ar fi descoperite/ localizate măcar câte 5 în fiecare sat, atunci în raion ar fi peste 50 de cuiburi! Deocamdată, la prima etapă, cei peste 80 de voluntari din toată Moldova au depistat doar 264 de cuiburi, cele mai multe fiind în raionul Telenești (21). În prezent, în raionul nostru, cu eforturile lui V. Ajder și O. Gogu, au fost localizate în total 16 cuiburi (Sofia — 2, Miciurin — 2, Pelinia — 2, Dominteni — 1).

Fac un apel public către toți locuitorii raionului, dar, în primul rând, către profesorii de geografie, biologie și elevii satelor Maramonovca, Mândâc, Șuri, Chetrosu, Baroncea, Gribova, Dominteni, Petreni, Hăsnășenii Mari, Moara de Piatră, să răspundă la acest apel. Din propria experiență vă asigur, că este un lucru foarte captivant, o acţiune nobilă și de interes științific.

Discutați cu consătenii și veți afla multe lucruri interesante despre viața cocostârcilor și conviețuirea lor cu oamenii. Chiar dacă recensământul oficial s-a încheiat odată cu plecarea păsărilor în țările calde, consider că lucrul poate fi continuat, doar cuiburile au rămas! Amănunte puteți afla pe site-ul societății indicat mai sus cu mențiunea: Recensămîntul… Tot acolo expediați cât mai curând observațiile voastre.

Vă îndemn să demonstrăm tării întregi că drochienilor le pasă de natură și o iubesc! Mulțumesc anticipat.

P.S.: Ar putea răspunde apelului și reprezentanții celorlalte localități din raion, mai ales din lunca Căinarului.

Liviu DASCĂL

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Elevii de la Gimnaziul „Viorel Ciobanu”, s. Șuri, elogiază foștii pedagogi

Amintirea și învățătura foștilor pedagogi, veșnic vie

Citeşte mai mult →