Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Forumul național „NOVATECA – prezent și viitor” la Drochia (FOTO)

Prin   /  19 noiembrie 2017  /  Nici un comentariu  /   75

În zilele de 8 și 9 noiembrie, curent, la Biblioteca publică raională „Iulian Filip” din or. Drochia, s-a desfășurat Forumul Național al șefilor secțiilor de cultură din republică cu genericul „Novateca — prezent și viitor. Căi și soluții de asigurare a durabilității după finisarea programului”.

În zilele de 8 și 9 noiembrie, curent, la Biblioteca publică raională „Iulian Filip” din or. Drochia, s-a desfășurat Forumul Național al șefilor secțiilor de cultură din republică cu genericul „Novateca — prezent și viitor. Căi și soluții de asigurare a durabilității după finisarea programului”.

La eveniment au participat șefii secțiilor de cultură din 11 raioane din republică (Drochia, Soroca, Florești, Fălesti, Râșcani, Cahul, Hâncești, Briceni, Ocnița, Șoldănești și Telenești), bibliotecari, precum și invitați de onoare:

 • Ecaterina Rudakov, consultant principal la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din RM,
 • Ludmila Corghenci, șefa Centrului de formare continuă la Biblioteca Națională a R. Moldova,
 • Vera Osoianu, director adjunct BNRM,
 • Igor Mironiuc, Andrei Gavriliță și Oleg Potângă, coordonatori Novateca.

Vitalie Josanu, vice-președintele raionului Drochia, prezent la eveniment, a menționat importanța colaborării bibliotecilor cu organele administrației publice locale și necesitatea acordării suportului necesar în implementarea proiectelor.

Activitatea a demarat cu vizionarea unui film de scurt metraj despre activitatea, succesele si realizările bibliotecii-gazdă. În continuare, Maria Cojocaru și Lidia Gontea, respectiv, directoarea și formatoarea bibliotecii, au prezentat o informație despre serviiciile moderne implementate grație Programului Novateca, au oferit sfaturi metodologice în crearea serviciilor noi, evaluând astfel activitatea bibliotecii raionale pentru anul 2017.

Apoi au urmat prezentările a șapte servicii moderne de bibliotecă (SMB) desfășurate în raionul Drochia.

 • Raisa Zaporojan (s. Mândâc) a prezentat serviciul modern „Șahul — sportul minții, pe table și online”,
 • Larisa Ababei (s. Ochiul Alb) — SMB „Calculatorul în ajutorul agricultorului”,
 • Olivia Bărbuță (s. Sofia) — SMB „Dacă vrei să fii dotat, învață limba altui stat”,
 • Irina Ilichiu (s. Drochia) — SMB „Povești colorate”,
 • Aurica Morcov (s. Cotova) — SMB „Acorduri muzicale”,
 • Silvia Zaporojan (filiala copii din or. Drochia) — SMB „Creativitate și accesibilitate”,
 • Maria Cojocaru (BPR „Iulian Filip”, or. Drochia) — SMB „Oameni sănătoși — comunitate sănătoasă”.

Ala Bugai, specialist principal biblioteci, Secția cultura a CR Drochia, a împărtășit celor prezenți impresii în urma vizitei de studiu la Târgoviște, România, a menționat punctele forte în activitatea bibliotecilor din Romania la doi ani după finisarea Programului Biblionet.

O notă infomativă despe importanța Programului Novateca în dezvoltarea și modernizarea bibliotecilor, cât și acordarea sprijinului și mijloacelor alocate în susținerea bibliotecilor a fost prezentată de Ecaterina Rudacov, iar Vera Osoianu a vorbit despre prioritățile strategice de activitate a bibliotecilor în anul 2018.

Ziua a doua a fost deosebit de productivă. Șefii secțiilor de cultură au fost repartizați în grupuri pentru a scoate în evidență cât mai multe argumente întru necesitatea continuității Programului Novateca. În urma unei discuții interactive în cadrul atelierelor de lucru, specialiștii de la cultură au elaborat un plan strategic pentru asigurarea continuității și sustenabilității programului după finisarea lui. În acest context, Ludmila Corghenci a vorbit despre modificarea regulamentelor pentru implementarea Legii noi cu privire la biblioteci, care va intra în vigoare în februarie 2019.

Cu un mesaj optimist către șefii secțiilor cultură a venit Evan Tracz, directorul Programului Novateca, care a mulțumit Secției cultură Drochia și BPR „Iulian Filip” pentru ideea de a organiza acest eveniment. Americanul a menționat, că temele discutate în cadrul forumului sunt foarte relevante pentru viitor, asigurând participanții, că numai cei care vor crede cu adevărat în modernizare, vor avea șanse reale să asigure dezvoltarea proiectului și mai departe. Anticipând evenimentele, Evan Tracz a adus la cunoștință, că Secția cultură din Drochia a mai câștigat un Proiect important, lansat de Programul Novateca „Centru Inovativ Comunitar” (CIC), ce urmează să fie implementat în timpul apropiat și va aduce în Biblioteca publică raională „Iulian Filip” utilaje noi, performante, ce vor fi puse la dispoziția beneficiarilor.

Igor Mironiuc, coordonator Novateca, a informat despre inițiativele 2018 și a solicitat o implicare la maxim a factorilor decizionali în implementarea noilor proiecte.

La rândul său, Petru Ababei, șeful secției cultură a CR Drochia, moderatorul forumului, a mulțumit celor prezenți, oaspeților, bibliotecarelor, colegilor pentru implicare activă la eveniment. Iar Evan Tracz a fost asigurat, că bibliotecile publice vor continua să implementeze cu succes servicii moderne de bibliotecă și după finisarea Programului Novateca, întru prestarea serviciilor de calitate pentru comunitate.

— Desigur, probleme sunt multe, începând cu bugetul mic alocat acestei ramuri, salarii mizere, dotare extrem de mică, — a menționat Petru Ababei. — Dar, grație suportului Programului Novateca, bibliotecarii noștri se străduie să facă față cerințelor timpului.

Căile și soluțiile elaborate în cadrul atelierelor de lucru a Forumului urmează să fie analizate pentru a compila un plan strategic întru continuitatea Programului după finisarea lui.

Nelly CIOBANU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Echipa sanitară acordă primul ajutor medical persoanei blocate în urma „cutremurului de pământ”

„Cutremur de pământ” la Fântânița

Citeşte mai mult →