Casă pentru Maria

Povestea Alinei şi a lui Nichita Nicolai din Hăsnăşenii Mari, ambii cu defecte locomotorii serioase, care cresc cu multă dăruire un prunc adus pe lume la finele lunii septembrie, a făcut să tresară inima la multă lume.

Deputatul Corneliu Padnevici în vizită la familia Nicolai
Deputatul Corneliu Padnevici în vizită la familia Nicolai

Povestea Alinei şi a lui Nichita Nicolai din Hăsnăşenii Mari, ambii cu defecte locomotorii serioase, care cresc cu multă dăruire un prunc adus pe lume la finele lunii septembrie, a făcut să tresară inima la multă lume. (vezi publicaţia „Puterea fizică din suflet izvorăşte”).

Scriam atunci că ei locuiesc în casa părintească a Alinei, îmbătrânită de ani, cu fisuri şi neadaptată, dar care i-a găzduit cu căldură. Din primele zile după ce s-a născut Maria mai mulţi doritori de a le întinde o mână de ajutor s-au oferit să-i susţină. Unele lucrări chiar demarase, altele erau finisate.

Cu părere de rău, nu s-a reuşit soluţionarea problemei cu actele de proprietate pentru Alina. Şi atunci, unul din sponsorii de bază ai tinerilor, Alexei Paluţă, medic basarabean, preşedintele Asociaţiei „Tighina” din Bucureşti, împreună cu o seamă de oameni cu suflet mărinimos, care, prin metoda de voluntariat adună mijloace financiare, le-a procurat o casă proprie în centrul satului (cealaltă e la periferie), să aparţină doar familiei Nicolai. Acum se desfăşoară lucrările de reparaţie capitală.

Cu o săptămână în urmă şi Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a făcut o vizită acestei familii, aducându-le şi cadouri. Anterior dumnealui a organizat şi a contribuit la tragerea în casă a apei potabile de la fântâna din ogradă. Acum deputatul, împreună cu Alexei Paluţă, vor să finiseze cu bine reparaţia şi să adapteze casa la condiţiile de viaţă specifice ale tinerilor. Este important, ca Alina cu Nichita şi odoraşul lor să reuşească să treacă „în casă nouă” până la venirea gerului. Ritmurile de lucru sunt bune şi timpul permite a efectua lucrările de rigoare.

Dar viaţa nu stă pe loc. Acum au apărut şi necesităţi noi. În casă nouă totul trebuie de aranjat şi de completat cu obiecte şi lucruri necesare pentru un trai şi o existenţă normală pentru aceşti tineri cu nevoi speciale. Toate lucrurile şi mobila primite cadou în casa cealaltă vor fi permutate şi reinstalate. Dar de câte încă mai au nevoie…

Oameni generoşi, care împărtăşesc cu cei „mai trişti ca noi” atât clipele de bucurie, cât şi cele problematice, sunt mulţi în preajmă. Am scris că această tânără familie are nevoie de un frigider, deoarece cel vechi nu mai funcţionează normal. Şi iată, după cum ne-a comunicat Marcela Cojuhari, şefă serviciu, Direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei, Roman Nicorici cu familia sa, stabiliţi cu traiul în Germania, a procurat şi a expediat un frigider pentru familia Nicolai, ei fiind foarte recunoscători tuturor pentru susţinere şi ajutor.

Nu vrem să fim insistenţi, dar amintim, că Nichita și Alina sunt orfani. Ambii au crescut şi s-au educat la spitalul psihoneurologic din Bălţi, în sat au venit fără avere şi moştenire. Au început totul de la zero. Familia are nevoie de foartă multă susţinere şi ajutor: Alina nu-şi stăpâneşte nici mâinile, nici picioarele, se află în scaunul cu rotile sau pe pat, iar Nichita, căruia nu-i funcţionează mâna stângă, a devenit şi mamă şi tată pentru Maria, dar şi îngrijitor deplin pentru soţia neputincioasă. DASPF le-a oferit o asistentă personală, Ana Ceban activează în orele de program. În celălalt timp ei rămân singuri cu fetiţa şi problemele, pe care le-a hărăzit destinul. Şi pentru a le face viaţa mai comodă, mai uşoară ei au nevoie de ajutorul nostru.

Tinerii părinţi nu cer nimic, nu roagă şi nu se plâng. Ei sunt mulţumiţi de ce au şi foarte fericiţi că Domnul i-a dăruit cu acest copilaş, pe care-l cresc împreună cu mare drag şi deosebită căldură. Dar pentru a le uşura existenţa le trebuie apă în cază, o cabină de duş, WC, aragaz, veselă, etc., adică de toate pentru un trai normal.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns