Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Sfântul Andrei, plin de miracole şi azi (FOTO)

Prin   /  14 decembrie 2017  /  Nici un comentariu  /   188

La 13 decembrie Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Andrei, zi specifică, cu tradiţii şi obiceiuri originale, ce se transmit din generaţie în generaţie, ca să fie duse mai departe, peste ani.

DSC_0193

Ansamblul folcloric „Țărăncuțele”, inima și sufletul multor evenimente culturale locale și de talie raională. În primul rând, în mijloc – Alexandra Nelipovschi, în stânga – Anatol Ceremuș

La 13 decembrie Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Andrei, zi specifică, cu tradiţii şi obiceiuri originale, ce se transmit din generaţie în generaţie.

Alexandra Nelipovschi, custode la Muzeul de istorie şi etnografie al satului Sofia, de fiecare dată organizează în incninta instituției măsuri culturale şi de omagiere, întâlniri de suflet. Este activă, elaborează multe idei frumoase, îşi realizează cu succes planul anual de activitate. Dar nu ar putea-o face fără susţinerea şi ajutorul artiştilor de vârsta a treia din Ansamblul folcloric „Ţărăncuţele”. Prin munca întotdeauna cu succes, prin participările aproape la toate evenimentele culturale din sat şi din raion, prin minuţiozitatea şi acurateţea ce-l caracterizează, acest colectiv contribuie la păstrarea patrimoniului cultural, moştenit de la buneii şi străbuneii noştri, transmiterea lui, cu siguranţă, cu drag şi cu multă căldură generaţiilor în creştere, la promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor localităţii.

Aceste gânduri au fost expuse de către Cristina Ţurcanu, specialistă, secţia raională cultură, în cadrul şezătorii, organizate la Muzeul de istorie şi etnografie Sofia în ziua Sfântului Andrei. Dânsa a fost completată de mai mulţi vorbitori din sală: Veaceslav Magaleas, primar, Vitalie Zagaievschi, Om Emerit în cultură, jurnalist, Eudochia Albu, custode, muzeul Ţarigrad, Raisa Doschinescu, Victor Lopotenco, Inga Cibotărică, etc., care au împărtăşit din amintirile lor despre şezătorile ce se organizau pe timpuri.

Iar gazdele, Ansamblul folcloric „Ţărăncuţele”, conducător artistic Anatol Ceremuş, au confirmat cele spuse de oaspeţi prin mai multe piese muzicale folclorice, culese de la bătrânii satului, dar şi adaptate pentru interpretare colectivă.

Însă ce fel de şezătoare tradiţională fără lucru manual specific evenimentului: croşetare, ţesutul la stative, râşchitoare, lână scărmănată, toarsă sau depănată? Sofiencele au demonstrat, că aceste meşteşuguri nu sunt uitate şi că ele se află în mâini de nădejde.

Sărbătoarea a fost garnisită cu obiceiuri caracteristice zilei de Sfântul Andrei, în realizarea cărora au fost implicate eleve de la Gimnaziul „V.Cantemir” din localitate.

Evenimentul a trezit multe aduceri aminte, dar şi emoţii pozitive.

Valentina CEBOTARI

Sfântul Andrei, plin de miracole şi azi

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

logo_ICPC-2019

Bine de știut. Răspunsuri la întrebări frecvente despre alegeri și procesul de vot

Citeşte mai mult →