Prima învăţătoare

Câte amintiri sunt legate de prima învăţătoare, care ne-a învăţat a citi şi a socoti, a ţine tocul în mână, ce scria doar cu cerneală din călimară. Dar, principalul, ne-a învăţat omenia…

Ecaterina COZMA
Ecaterina COZMA din satul Sofia, învăţătoare la clasele primare

Câte amintiri sunt legate de prima învăţătoare, care ne-a învăţat a citi şi a socoti, a ţine tocul în mână, ce scria doar cu cerneală din călimară. Dar, principalul, ne-a învăţat omenia…

Aşa a fost Ecaterina Cozma din satul Sofia, învăţătoare la clasele primare, care aproape patru decenii a fost cea de-a două mamă pentru micuţii ce păşeau pentru prima dată pragul şcolii „de la iarmaroc”, cum i se spunea. Blândă şi binevoitoare, înţeleaptă şi răbdătoare, ne asculta, ne îndruma, ne povăţuia şi ne deprindea, încetul cu încetul, cu viaţa de elev. Mergeam în clasa I nepregătiţi, părinţii munceau din zori până noaptea târziu pe câmpuri şi erau foarte bucuroşi când ajungeam la vârsta de şcoală, fiind siguri, că prima învăţătoare va face oameni din noi, altoind şi cultivând cele mai alese „seminţe”.

Ecaterina Cozma a fost una dintre cele mai îndrăgite învăţătoare, a pregătit în clasele primare zece generaţii de copii, care, luându-şi zborul, nu uită de primele zile de şcoală, de prima lor învăţătoare, de colectivul în care au fost educaţi.

Prima noastră învăţătoare a împlinit recent 90 de ani, o vârstă ce cumulează multă înţelepciune, dragoste de viaţă, dar şi amintiri, care-i fac zilele mai vesele. Am venit s-o omagiem şi să-i adresăm cuvinte de mult respect şi totală afecţiune reprezentanţi ai trei promoţii, i-am adus, pe lângă flori şi tortul jubiliar, nenumărate cuvinte de recunoştinţă pentru primele lecţii de viaţă, de introducere în lumea cunoştinţelor. Dânsa şi-a amintit de cei mai activi şi mai năstruşnici elevi, de cei mai capabili şi de cei ce au devenit personalităţi notorii. Desigur, am vorbit şi despre familia dumneaei, care o înconjoară cu atenţie şi grijă: soţul Ion, de 94 de ani, veteran de război, despre cei doi fii Liviu şi Vitalie, despre cele două nepoate şi cei 4 strănepoţi. Am cântat împreună, i-am recitat şi o poezie proprie:

Cine ţine minte oare
Care-i prima-nvăţătoare,
Cine-avuse cândva dreptul
Să ne-nveţe alfabetul?
Este ea, este ea,
Prima-învăţătoarea mea…

La mulţi ani, cu sănătate multă şi bucurii nenumărate, draga noastră primă învăţătoare Ecaterina Cozma.

Larisa CIOBANU, Lidia PATERĂU,
reprezentante ale promoţiile anilor 60-70, s. Sofia

Lasă un răspuns