Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

„Leru-i ler cu flori de măr”, tradiție confirmată

Prin   /  9 ianuarie 2018  /  Nici un comentariu  /   77

La 23 decembrie pe strada pietonală, 31 August, a fost organizat Festivalul Obiceiurilor și tradițiilor de iarnă cu genericul „Leru-i ler cu flori de măr”.

„Balada” de la Pelinia, conducător artistic Petru CHELARI / Foto: Veaceslav VĂZDĂUȚANU

„Balada” de la Pelinia, conducător artistic Petru CHELARI / Foto: Veaceslav VĂZDĂUȚANU

La 23 decembrie pe strada pietonală, 31 August, a fost organizat Festivalul Obiceiurilor și tradițiilor de iarnă cu genericul „Leru-i ler cu flori de măr”.

A devenit deja o frumoasă tradiție desfășurarea acestul festival. Organizat la sfârșit de an, el vine să fie o totalizare a activității colectivelor artistice de amatori din raionul Drochia.

De data aceasta festivalul a fost organizat la inițiativa Secției cultură a Consiliului raional, în parteneriat cu primăria orașului Drochia.

Pentru participare și-au anunțat prezența cele mai reprezentative colective artistice, 13 la număr, care au adus publicului spectator variate colinde și diverse obiceiuri ce țin de tradițiile de iarnă.

Așadar, la acest eveniment au participat: corul de copii al școlii de muzică Drochia; formația folclorică de copii „Colindeț” din s. Sofia; formația etno-folclorică „Sudarușca”; colectivul „Voie bună, gospodari” din s. Nicoreni; ansamblul „Busuiocul” din or. Drochia; taraful „Hora Petrenilor”; formațiile folclorice „Florile Dalbe” din s. Chetrosu; „Vatra” din s. Șuri; „Balada” și „Pelinița” din s. Pelinia; „Țarăncuțele” din s. Sofia, si formația „Leanca” din or. Drochia.

Pe această cale vrem să mulțumim primarilor care au contribuit la buna organizare a festivalului, punănd la dispoziție transport pentru delegarea artiștilor la eveniment. În numele organizatorilor vrem să multumim și instituțiilor preșcolare care au venit cu expoziții de brăduți și obiecte confecționate pentru sărbătorile de iarnă. Este plăcut faptul că, grație primăriei orașului, anul acesta artiștii au putut evolua pe o scenă modernă, care a fost confecționată special pentru acest eveniment.

Mulțumiri multiple Consiliului raional, Secției cultură care au oferit diplome și premii bănesti tuturor colectivelor participante. Cum s-ar zice, participanții au primit colacul și pitacul.

Oaspete de onoare la eveniment a fost formația „Mugurașii” din comuna Vlădeni, jud. Botoșani, împreună cu conducătoarea artistică Onica Daniela Podariu. Este de menționat faptul, că premiul bănesc, în sumă de 500 lei moldovenești, pe care l-au primit, „Mugurașii” l-au redirecționat pentru micuța Mădălina Bobeică. Gestul a impresionat multă lume, ei anunțând despre acest act de caritate chiar din scenă.

Rodica LOZOVANU,
specialistă, Secția cultură Drochia

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Снимок на память с Маргаритой Ивануш (в центре)

„Сударушка” в преддверии Нового года

Citeşte mai mult →