Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Săracii bogați

Prin   /  16 februarie 2018  /  Nici un comentariu  /   153

Republica Moldova are într-atât de mulți bani, încât nici nu mai știe ce să facă cu ei…

GL-logo-webRepublica Moldova are într-atât de mulți bani, încât nici nu mai știe ce să facă cu ei…

Atunci când președin-tele Parlamentului RM afirma, că „maxim într-un an de zile” moldovenii vor trăi mai bine, îl priveam cu un oarecare scepticism și chiar neîncredere. Mă gândeam că miliardele furate sunt departe de a fi recuperate; că exodul populației este în continuă creștere, iar salariile continuă să ramână „la nivelul bordurii”; că obligațiunile asumate față de partenerii externi de dezvoltare nu sunt onorate; că implementarea reformelor (pentru care au fost, și încă urmează a fi acordate împrumuturi de sute de milioane de euro) este de râsul găinilor…

Mă rog, gândeam și eu în rând cu lumea. Mai ales că fraze din astea cu trăitul mai bine, am mai auzit și în 2010 (din gura liderilor Alianței pentru Integrare Europeană de atunci) și în toate campaniile electorale din ultimii, aproape, 8 ani…

Însă, după cum era de așteptat, vorbele speakerului s-au adeverit. Anul promis a trecut și noi, în opinia conducerii, am început a trăi mai bine. Ba, mai mult decât bine. Or, în această perioadă am devenit într-atât de bogați, încât ne plângem de milă și nu mai știm unde și pe ce să cheltuim banii din buget.

Noroc că avem un guvern competent, care se pricepe de minune la risipirea banilor publici. Întru a ameliora cumva situația, acesta a întreprins câteva măsuri de bază. Astfel, luna trecută, Executivul a adoptat un proiect de lege cu privire la deservirea delegațiilor și oficialităților straine care vor vizita țara noastră. Conform documentului, numai cheltuielile pentru mesele oficiale (mic dejun, recepție, pauze de cafea și cocktailuri) vor varia între 1250 și 2300 de lei, de persoană! Plus flori în sumă de 500-1500 lei, pentru amenajarea sălilor unde se vor desfășura reuniunile, cadouri de la 750 la 3000 de lei, alte cheltuieli protocolare. Per total, o zi de recepție, pentru o singură oficialitate străină, ne va costa bugetul peste zece mii de lei (fără a lua în calcul și cheltuielile pentru cazare)!..

Alaltăieri, Executivul a hotărât ca, tot din bugetul de stat, să fie achitate și cheltuielile de transport pentru delegațiile și oficialii care ne vor vizita țara la invitația președintelui, a speakerului sau a premierului. Cică, acest lucru va contribui la dezvoltarea relațiilor cu partenerii străini și la formarea unei imagini pozitive a Republicii Moldova în fața acestora. (Partenerii vor fi foarte impresionați să afle că ei ne dau bani pentru implementarea reformelor, iar noi le cumpărăm bilete de călătorie)…

Eh, și pentru că au mai rămas ceva bani, dar și pentru a-i face pe moldoveni să se simtă și mai bogați, Cabinetul de miniștri a luat și alte decizii importante. Astfel, indemnizația unică la naștere a fost majorată cu (tocmai) 345 de lei și va constitui 5645 lei; veteranii celui de-al II-lea Război Mondial vor beneficia de un ajutor anual de 10 mii lei, iar participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl, cât și persoanele cu dizabilități, ca urmare a războiului din Afganistan și a conflictului militar din Transnistria, vor primi un ajutor unic de 1000 de lei.

Totodată, statul s-a oferit să compenseze rudelor 50% din cheltuielile pentru repatrierea corpurilor cetățenilor moldoveni decedați peste hotare, dar suma oferită nu va depăși 50 de mii de lei. Deci, dacă suma cheltuielilor va fi chiar și de 400 de mii de lei, statul oricum va compensa doar maxim 50 000 lei, ceea ce, în opinia lor, reprezintă jumătate din aceasta.

Om trăi noi bine, dar și biletele de avion pentru delegații sunt vrăjmaș de scumpe…

P.S. „Guvernul — mână de fier, dă cu bugetul de-a dura. Și ne potcovește, după standarde internaționale”. (Gheorghe Mihail)

Andrei BULGARU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

COVID-19

Actualizarea datelor privind situaţia epidemiologică COVID-19, 1 aprilie

Citeşte mai mult →