Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

„Izvoraș”- viața și sufletul Valentinei Cocitov (FOTO-VIDEO)

Prin   /  17 februarie 2018  /  Nici un comentariu  /   435

30 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri populare „Izvoraș”.
20 de ani de activitate a Valentinei Cocitov în calitate de conducător artistic, coregraf al „Izvoraș”-ului.
40 de ani din ziua de naștere a Valentinei Cocitov.

30 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri populare „Izvoraș”.

20 de ani de activitate a Valentinei Cocitov în calitate de conducător artistic, coregraf al „Izvoraș”-ului.

40 de ani din ziua de naștere a Valentinei Cocitov.

La inițiativa părinților și cu susținerea Secției de cultură Drochia, precum și a administrației publice locale, aceste frumoase jubilee au fost marcate printr-un spectacol artistic de poveste.


Cuvinte de felicitare, însoțite de diplome, cadouri și premii bănești au fost înmânate omagiaților din partea oaspeților de onoare: Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Diana Dicusarî, director general al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Vasile Grădinaru şi Vitalie Josanu, respectiv, preşedintele și vicepreşedintele raionului Drochia, Nina Cereteu, primara or. Drochia, Elena Russu, președinta Comunității rușilor, Petru Ababei, șef, Secția cultură. O diplomă de mulțumire jubiliarii au primit și din partea diasporei moldovenilor din Kursk, Rusia. Flori alese, cuvinte de mulțumire pentru munca asiduă cu copiii și trofeul „Cel mai bun coregraf” au fost aduse Valentinei Cocitov din partea părinților. Un cadou deosebit a dăruit colectivul Casei centrale de cultură Drochia. Victor Cemortan, director, a înmânat omagiatei un calendar uriaș al anului 2018 pe care au fost imprimate cele mai importante evenimente din viața ansamblului „Izvoraș”. Un cadou necesar a fost oferit dansatorilor de către secția cultură — 12 căciuli de cârlan. Acum urmează de găsit un sponsor pentru ceilalți 34 flăcăi. Din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a RM a fost promis un turneu în afara țării. Iar cu banii primiți din partea administrației (20 mii lei de la Consiliul raional și 2 mii de lei de la primăria orașului), precum și cei adunați din vânzarea biletelor, colectivul va achiziționa cele necesare pentru activitatea artistică.


Cristina Țurcanu, moderatoarea evenimentului, a dezvăluit drumul parcurs de „Izvoraș” de la origine și până în prezent. Astfel, Ansamblul de dansuri populare,,Izvoraș” a fost înființat în 1986 de către Ion Grozavu, care l-a condus timp de 10 ani. Din 1996 și până în prezent estafeta a fost preluată de talentata Valentina Cocitov, conducătoare artistică, coregraf. Ansamblul deține titlul onorific „Model” și este laureat al mai multor festivaluri, concursuri naționale și internaționale, cum ar fi: „Călușul românesc”, „Mugurel”, „Hai la joc”, „Коренская ярмарка”, „Folk-Regeneration” ș.a.

Drumul succesului nu a fost unul ușor. La primele repetiții, acum 20 de ani în urmă, veneau o mână de copii. În prezent, colectivul întrunește peste o sută de dansatori, repartizați în trei grupe (după vârstă, de la 5 la 21 de ani).


După cum e primit la moldoveni, omagierea a finisat cu focuri de artificii, un tort imens, lumânări și intonarea urării de „Mulți ani trăiască!”, ceea ce va să însemne, că „Izvoraș”-ul va fi și în continuare o sursă vie de artistism, talent și dedare.

Nelly CIOBANU


„Izvoraș”-ul are trei decenii de muncă și realizări

  • Tortul jubiliar

  • Silvia Botnari, din partea părinților, cu un mesaj de felicitare și trofeul ”Cel mai bun coregraf” pentru Валентина Кочтов

  • Duetul de la „Izvoraș” Alexandru Cojocari și Daria Cotenco

  • Cadou muzical din partea colectivului Casei centrale de cultură Drochia

  • „Constantine, constantine” în interpretarea izvorencei Anastasia Gorbivschi

  • Jubiliara Valentina COCITOV ținând în mână trofeul „Cel mai bun coregraf”, oferit de părinți

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

90645515_667295160749869_3407213876792524800_n

COVID-19, raionul Drochia, informaţia la zi

Citeşte mai mult →