Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Cu gândul la oameni

Prin   /  17 februarie 2018  /  Nici un comentariu  /   131

Conform iniţiativei Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, la începutul anului 2018, în republică, a demarat un proiect privind consultanţa juridică, gratuită, a membrilor de sindicat. În acest proiect sunt implicaţi avocaţii sindicatelor.

Vasile PATRAȘCU și Dumitru ENI

Vasile PATRAȘCU și Dumitru ENI

Conform iniţiativei Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, la începutul anului 2018, în republică, a demarat un proiect privind consultanţa juridică, gratuită, a membrilor de sindicat. În acest proiect sunt implicaţi avocaţii sindicatelor.

Zilele trecute, la Drochia, pentru a acorda o asemenea consultanţă juridică membrilor de sindicat, s-au deplasat avocatul Mihail Lvovschi şi Vasile Patraşcu, consultantul preşedintelui CMSM Oleg Budză. Ambii au ascultat cu un deosebit interes problemele cu care se adresau drochienii, veniţi după ajutor juridic, şi, adeseori, strângând din umeri şi uimindu-se, se întrebau de ce chestiunile înaintate nu se soluţionează. Gama problemelor era destul de variată, preponderent din domeniul legislaţiei civile, inclusiv a muncii, dar şi din alte domenii. În total la audienţă au fost 9 persoane.

Printre cele mai actuale chestiuni de pe ordinea zilei au fost cele ale achitării perioadei în care angajatul se află la studii prin corespondenţă. Căci, în urma ultimelor modificări ale Codului Muncii, în baza Legii nr. 157 de la 20 iulie 2017, zilele aflate la studii se plătesc numai dacă persoana dată este trimisă la studii de angajator (instituţie). Pentru angajatul ce se înscrie la studii prin corespondenţă din propria iniţiativă, în perioada sesiunilor locul de muncă se păstrează, dar zilele lipsă nu se achită, dacă această clauză nu este înscrisă în contractul colectiv de muncă al unităţii. Nu mai puţin importante sunt problemele educaţiei economico-financiare a conducătorilor, a umplerii acestor goluri, a relaţiilor director de instituţie educaţională — contabil, în special după trecerea şcolilor la autonomie financiară. Este lăsată în umbră, de asemenea, instruirea membrilor comisiilor din partea colectivelor de muncă, ce participă la diverse licitaţii. Ca urmare a unor trucări ale acestora, ei sunt „invitaţi” în diverse instanţe pentru a da explicaţii. O spunem deschis: lucruri neplăcute. O serie de întrebări s-au referit la raporturile de muncă primar, conducător de nivelul doi — conducător de nivelul întâi, la neachitare pentru condiţiile nocive la locurile de muncă. Au fost evidenţiate, de asemenea, unele momente de contingenţă în raporturile angajat al instituţiilor judiciare — client. Cu acest scop, pe viitor, avocaţii sindicatelor se pot angaja pentru a le apăra drepturile salariaţilor membri de sindicat în instanţă.

Dumitru ENI,
preşedinte, CR Drochia al FSEŞ

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

(De la stânga) preot Ioan NOVAC, paroh al bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului”, s. Ţarigrad, Tatiana LEŞANU, director-adjunct pentru instruire, gimnaziul Sofia, Ala STELMAN, şefă-adjunctă DÎTS, Ion RECEAN, şef DÎTS, Pavel VULUŢĂ, protopop de Drochia, protoiereu-mitrofor

Hristos se naşte, slăviţi-L!

Citeşte mai mult →