Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Il piacere della fatica (Plăcerea efortului)

Prin   /  25 februarie 2018  /  Nici un comentariu  /   369

Familia Victoria şi Alexandru Mihai, este una din multele plecate peste hotare în căutare de un loc de muncă bine remunerat. Când s-au dus şi-au spus că e pentru un an-doi. De atunci, însă, au trecut 15 ani.

Succesul tinerei atlete este bucuria întregii familii MIHAI / Foto din arhiva familiei Mihai

Succesul tinerei atlete este bucuria întregii familii MIHAI / Foto din arhiva familiei Mihai

Familia Victoria şi Alexandru Mihai, este una din multele plecate peste hotare în căutare de un loc de muncă bine remunerat. Când s-au dus şi-au spus că e pentru un an-doi. De atunci, însă, au trecut 15 ani.

Victoria este de baştină din satul Chetrosu. A făcut cunoştinţă cu Alexandru în anii de facultate. S-au căsătorit. Au născut o fetiţă, pe Alexandrina. Cu apariţia copilei au înţeles că volumul responsabilităţilor a sporit mult, iar cel al posibilităţilor a pornit ca tăvălugul la vale. Atunci soţul Alexandru, care în anii de studenţie tot susţinea, că nu va pleca nicăieri şi niciodată peste hotare la muncă, cum îşi planificau mulţi dintre colegii lor, a spus hotărât: „Plec pentru o jumătate de an în Italia. Voi lucra chiar din prima zi”.

Unul dintre foştii colegi îi găsise un loc de muncă şi nu avea să se zbuciume căutând o slujbă.

Dar acea jumătate de an s-a extins în mult mai mult, – spune Victoria. – De aceea, împreună cu Alexandru, am decis „să reîntregim” familia. Peste doi ani mi-am luat fata şi am plecat la soţ. Ne-am zic că de îndată ce adunăm bani ca să ne cumpărăm o casă a noastră, revenim în Moldova. Dar cu cât treceau anii, cu atât mai mult se îndepărta gândul de revenire. Asta deşi în sufletul şi în inima noastră casa adevărată ne este acolo unde ne sunt părinţii.

Înţelegând că aflarea lor în Italia se va delungi, familia Mihai s-a stabilit cu traiul în orașul Soave, provincia Verona. Alexandrina a prins repede limba italiană, iar când a mers la şcoală studia foarte sârguincios. Copil foarte activ şi energic, Alexandrina se autodepăşea în tot ce făcea. Ca să-i pună la cheltuială energia, părinţii au înscris-o concomitent la înot şi la dans. Elevă foarte exemplară, Alexandrina avea 10 pe linie la toate materiile. O problemă era doar educaţia fizică. Avea note mai puţin bune. Împreună cu părinţii au găsit, însă, soluţia. Eleva Alexandrina Mihai s-a înscris la atletism în cadrul școlii în care studia. Norocul ei a fost ca această decizie să-i descopere pasiunea pentru acest fel de sport. Astfel, la scurt timp, antrenorul i-a propus să practice atletismul la nivel profesionist şi anume să insiste pe „mersul sportiv”.

Alexandrina MIHAI, concentrare maximă în numele sportului / Foto din arhiva familiei Mihai

Alexandrina MIHAI, concentrare maximă în numele sportului / Foto din arhiva familiei Mihai

După două luni de antrenamente severe, tânăra sportivă a participat la campionatul provinciei Verona, unde a ocupat primul loc şi a devenit campioana acestei provincii italiene. Au urmat apoi trei ani consecutivi de câştigare a Campionatului regiunii Veneto. Anul trecut, în cadrul Campionatului regional desfăşurat în sală, Alexandrina a obţinut trofeul „marcia“ (mersul sportiv), concurând la distanţa de 3000 metri. La această probă sportiva a depăşit recordul regional ce persista timp de 10 ani. Deja la 5 octombrie 2017 ea a participat la Campionatul Național Italian. De menționat, că aceste performanțe Alexandrina le-a obținut în mai puțin de trei ani. În martie are invitaţie la competiţiile de profil ce vor avea loc la Roma.

Muncim mult în Italia, – ne-a mărturisit Victoria. – Mult trudeşte şi Alexandrina. De loc nu ne este uşor. Dar când înţelegi, când vezi că eforturile îţi aduc câştig material, moral, spiritual, îţi dai seama că anume astfel şi trebuie să decurgă viaţa.

Cea mai mare bucurie a soţilor Mihai sunt copiii lor. În Italia li s-a născut şi feciorul Dumitru, care la anul va merge la şcoală. Iar rezultatele sportive ale fiicei chiar le îmbracă sufletul în fericire.

În anii „de competiţii” ai Alexandrinei am avut parte de multe emoții pozitive, de lacrimi de bucurie, de fericire și mândrie, – ne-a povestit Victoria. – Dar cea mai emoționantă a fost ultima competiţie, în cadrul căreia Alexandrina s-a clasificat în cadrul Campionatului Național Italian. A fost o luptă grea și un rezultat foarte mult dorit. Desigur că mă bucur pentru ea, dar când, după o ordinară reuşită, o văd frântă de puteri şi căzută la pământ, am strângeri de inimă. Cu raţiunea înţeleg că toate acestea sunt parte indispensabilă în calea spre succes şi că orice activitate, dar îndeosebi sportul, cere multă muncă și un efort fizic constant. De altfel, unul dintre ziarele italiene, unde a fost publicat un material despre succesele Alexandrinei, scria că acesta este „Il piacere della fatica”, adică în română ar fi „Plăcerea efortului”. Atât că plăcerea efortului costă un enorm… efort.

Pe lângă activitățile pe care le are în Italia, Alexandrina nu uită de unde a pornit și de fiecare dată se întoarce cu drag în vacanță în Moldova, la Chetrosu, unde cu mult drag o aşteaptă buneii Dumitru şi Nadea Darii.

Anul trecut, fata cu rădăcini chetroşene, a participat la cea de-a cincea ediție a Programului DOR – „Diasporă. Origini. Reveniri”, care a reunit o sută de copii din diasporă, reveniţi din 14 țări. Iar asta va să însemne că părinţii se străduie să ţină copiii aproape de tot ce ţine de baştină, de Moldova, unde îşi propun să revină cândva. Cu atât mai mult că la Drochia au cumpărată deja o casă, a lor.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Машина „скорой помощи” после аварии

Жуткая авария по вине пьяного водителя

Citeşte mai mult →