Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Agricultură  >  Articol curent

Ion NICORA: „Dacă mai avem o ninsoare, intrăm în primăvară pe cal bălan”

Prin   /  26 februarie 2018  /  Nici un comentariu  /   40

Foarte versat în agricultură şi la curent cu absolut toate chestiunile ce ţin de acest domeniu, Ion Nicora, şeful Direcţiei Agricultură şi Relaţii Funciare a Consiliului raional Drochia, este mereu gata de a răspunde la orice întrebare ce vizează ramura care ţine viaţa şi existenţa ţării noastre şi a oamenilor ei.

Ion NICORA, şef, Direcţia Agricultură şi Relaţii Funciare a Consiliului raional Drochia

Ion NICORA, şef, Direcţia Agricultură
şi Relaţii Funciare a Consiliului raional Drochia

Foarte versat în agricultură şi la curent cu absolut toate chestiunile ce ţin de acest domeniu, Ion Nicora, şeful Direcţiei Agricultură şi Relaţii Funciare a Consiliului raional Drochia, este mereu gata de a răspunde la orice întrebare ce vizează ramura care ţine viaţa şi existenţa ţării noastre şi a oamenilor ei.

Foarte receptiv a fost responsabilul de la agricultură şi de data aceasta, fapt pentru care îi mulţumesc.

— Dle Nicora, cum a fost iarna aceasta în concepţia Dumneavoastră de agricultor?

— De ce adică, a fost? Ehei, iarna încă nu a mâncat-o lupul. Ea mai rămâne a fi în putere. Staţi, că nici baba Dochia încă nu şi-a scuturat cojoacele! Gerul încă îşi va arăta colţii.

— Vă conduceţi de spusele meteorologilor?

— Nu chiar mă conduc, dar, aşa, arareori îmi plec urechea. Dar o fac doar după ce scot capul pe fereastră pentru a verifica informaţiile meteo.

— Deci, susţineţi, că iarna nu ne lasă cu una-cu două?

— Nu ne lasă, rămânem încă la cheremul ei.

— Atunci, hai să Vă întreb altfel: Cum au iernat până în prezent semănăturile drochiene?

— Asta-i altceva. A fost norocul nostru să beneficiem de un timp confortabil pentru seminţele încorporate în sol toamna trecută. Deşi în ianuarie, putem spune, nu prea am avut o iarnă-iarnă. Nici în februarie, cel puţin până acum, nu am avut geruri cumplite. De bun ajutor ne-a fost şi stratul de zăpadă, care a protejat semănăturile, plantele de îngheţ. Asta o spun despre suprafeţele noastre, că încolo după Bălţi, spre sud e cam jale, câmpurile sunt dezbrăcate, goale, absolut neprotejate.

— Revenind la meteorologi…

— Da, ei ne avertizează că până la sfârşitul săptămânii curente, dar şi pe parcursul celeilalte vom avea parte de ninsori, dar și de temperaturi mult sub zero. Dacă situaţia va fi precum ne-o descriu specialiştii meteo, adică, vreau să zic, dacă ne va da Domnul încă o ninsoare-două, apoi noi, drochienii, vom putea intra în primăvară pe cal bălan.

— Deschizând parantezele, asta ar însemna…

— Dacă posibilele ninsori vor acoperi porţiunile de terenuri de pe care în ultimele zile „s-a scurs” zăpada, apoi la primăvară vom constata că am ieşit cu bine din iarnă, semănăturile au rezistat, iar plantele sunt în forţă şi gata să-şi continuie creşterea, dezvoltarea.

— Aşa să fie.

— Să dea Domnul.

A intervievat Liuba BULGARU

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Foto 1: Ana Statova și-a amenajat pensiunea în stil tradițional găgăuz cu ajutorul unui grant UE

Ajutată de UE, a deschis o pensiune etno-turistică

Citeşte mai mult →