Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Schimbări benefice la Gimnaziul „Bunescu Dumitru”

Prin   /  28 mai 2018  /  Nici un comentariu  /   28

Acum o săptămână, la IP Gimnaziul „Bunescu Dumitru” din  s. Chetrosu, a avut loc ceremonia de finalizare şi dare în exploatare a lucrărilor din cadrul Proiectului finanțat de Biroul Cooperare Militară a Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Întâi de toate se cere menţionat faptul, că datorită susţinerii Guvernului SUA şi a diferitor organizaţii americane, pe parcursul a mai mulţi ani, în instituţia noastră au fost realizate multe lucruri utile. Relaţiile noastre de colaborare au pornit încă în 1998. Astfel, graţie activităţii constructive din ambele părţi, am iniţiat şi am dus la bun sfârşit mai multe proiecte. Bunăoară, în anul 1998, datorită Fundaţiei Soros, ne-am făcut cu costume naţionale. Cu suportul aceleeaşi fundaţii, deja în 2003, am creat Muzeul „Moștenitorii”. Doi ani mai târziu, cu suportul USAID, am reuşit schimbarea geamurilor clădirii gimnaziului. Pe parcursul a câtorva ani am activat de comun acord cu voluntarii americani de la Corpul Păcii, promovând educaţia pentru sănătate, ca într-un final, în anul 2006, să fim ajutaţi la renovarea bucătăriei instituţiei.

Anul trecut am iniţiat deja reparația capitală a bucătăriei. Volumul lucrărilor a fost unul destul de enorm. Se prevedea transformarea completă și renovarea zonelor de depozitare; construcția noilor facilități de baie în interiorul unităților separate școlare: pentru personal, băieți, fete, copii cu dezabilități; renovarea completă a spațiului de spălare a mâinilor; un nou grup de presiune a apei; sistem nou de gestionare a apelor uzate.

Vreau să subliniez, că la efectuarea acestor lucrări s-a muncit foarte mult. Norocul nostru a fost să avem susţinerea mai multor oameni, organizaţii şi insituţii. Un ajutor esenţial l-am avut permanent din partea primăriei satului, în persoana primarului Ion Prodan.

Cu mare responsabilitate şi multă străduinţă au lucrat specialiştii de la  S.C. Prestij AZ. S.R.L., fără de care efectuarea tuturor acestor lucrări ar fi fost imposibilă.

Partea lor de susţinere au avut-o şi colectivele didactic, părintesc şi şcolăresc. Anume datorită cumulării de forţe visele noastre s-au transformat în realitate.

Însă, desigur,  cea mai mare parte de implicare a avut-o Biroul Cooperare Militară SUA, finanţatorii proiectului. Datorită dumnealor acum în gimnaziul nostru funcţionează o bucătărie modernă, dotată cu utilajele necesare:  două aragaze, două cuptoare electrice, o cameră pentru  păstrarea produselor alimentare, alta pentru spălatul veselei, sisteme de ventilare, de protecție antiincendiară, de canalizare. Totodată, instituţia s-a făcut şi cu grupuri sanitare bine  dotate şi comode.

Aceste ultime realizări ale noastre cu adevărat sunt benefice şi utile. Tocmai de aceea ne-am dorit ca la ceremonia de dare în folosinţă a utilităţilor să fie prezenţi oamenii care ne-au ajutat şi ne-au fost alături pe tot parcursul procesului de îndeplinire a lucrărilor. Astfel că le mulţumim pentru prezenţă lui Jeffrey R. Paquette, şef, Biroul Cooperare Militară, Ambasada SUA în RM, Alexandru Cerchez, coordonator de proiect, Ion Cebotari, SC „Prestij AZ” SRL, Vasile Grădinaru, preşedinte, raionul Drochia, Ion Prodan, primar, s. Chetrosu, Ion Recean, șef, Direcția Învățământ, Tineret și Sport.

Viorica BUNESCU, directoare, Gimnaziul „Bunescu Dumitru”, s. Chetrosu

 

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

logo_ICPC-2019

Bine de știut. Răspunsuri la întrebări frecvente despre alegeri și procesul de vot

Citeşte mai mult →