Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

Prin   /  23 iulie 2018  /  Nici un comentariu  /   23

Pentru cea de a doua jumătate a anului lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie a fost extinsă cu încă câteva denumiri internaționale.

Poză simbol

Poză simbol

Astfel, persoanele asigurate beneficiază de mai multe medicamente compensate pentru tratament ambulator şi staţionar. Astfel, în listă au fost incluse glimepiridum pentru tratamentul diabetului zaharat şi brimonidinum+timololum pentru tratamentul glaucomului, ambele cu rata de compensare de 100%.
Cu rata medie de 70% vor fi compensate mai multe medicamente noi, destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, şi anume: telmisartanum în cazul pacienţilor hipertensivi cu diabet zaharat; nebivololum – celor hipertensivi cu insuficienţă cardiacă, cu vârsta de peste 65 de ani; perindoprilum – pacienţilor hipertensivi cu cardiopatie ischemică şi infarct miocardic; carvedilolum – celor cu angină pectorală stabilă, insuficienţă cardiacă.
De asemenea, urmează a fi compensate două noi preparate pentru tratamentul episodic în staţionarul de zi, cabinete de proceduri/săli. Este vorba despre pantoprazolum pentru ulcerul gastric, ulcerul duodenal, doar pacienţilor cu maladii cardiovasculare, diabet zaharat; pregabalinum pentru tratamentul episodic al neuropatiei diabetice. Pentru adulţi medicamentele respective vor fi compensate parţial, cu rata medie de 70%. Copiii vor beneficia de compensarea integrală a costurilor acestor preparate.
Un alt medicament inclus în listă – aceclofenacum – pentru tratamentul cronic al artritei reumatoide, osteoartritei va fi compensat în medie cu 50%.
Lercanidipinum pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare în cazul pacienţilor hipertensivi cu intoleranţă la amplodipinum şi salmeterolxifonat/propinat de fluticasonum pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică şi astmul bronşic vor fi compensate în medie cu 30%.
Totodată, trei denumiri comune internaţionale de medicamente, care până acum erau prescrise în tratamentul episodic, organizat în sala de tratamente/staţionar de zi, vor fi prescrise pentru tratament de durată. Acestea sunt valsartanum pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare la pacienţii hipertensivi cu insuficienţă cardiacă şi diabet zaharat, diclofenacum pentru tratamentul artritei reumatoide, osteoartritei şi allopurinolum în cazul gutei.
Lista medicamentelor compensate poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Emilia LOPATENCO, directoare,
Centrul de sănătate „Anatolie Manziuc”, Drochia

  • Publicat: 1 an in urma 23 iulie 2018
  • De:
  • Articole actualizate: iulie 23, 2018 @ 8:20 am
  • Filed sub: Noutăți

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Preoții din Protopopiatul Drochia împreună cu administrația raionului la veberarea lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Admiraţia prietenilor şi respectul duşmanilor

Citeşte mai mult →