Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

GAL – soluţii europene pentru dezvoltarea comunităţilor

Prin   /  7 septembrie 2018  /  Nici un comentariu  /   29

Primul program LEADER a fost iniţiat în statele membre ale UE, în 1991. Din 2013, metoda LEADER, întitulată „Dezvoltarea locală condusă de comunităţi”, a fost extinsă atât în zonele urbane şi rurale, cât şi la nivel geografic, fiind implementată, cu asistenţa UE şi a altor parteneri de dezvoltare, în ţările aflate în perioada de pre-aderare la UE şi în ţările învecinate.

Petru Relu TÂRZIORU are ce relata și arăta oaspeților: în comuna sa proiectele vin unul după altul

Petru Relu TÂRZIORU are ce relata și arăta oaspeților: în comuna sa proiectele vin unul după altul

Inițiativa de dezvoltare rurală LEADER acum se extinde şi în Moldova. Pe baza ei sunt şi vor fi formate Grupurile de Acţiune Locală (GAL), prin intermediul cărora vor parveni investiţii pentru dezvoltare. În Moldova deja au fost create mai multe GAL-uri, în UTA Găgăuzia şi Taraclia, Ungheni, Anenii Noi etc., care, cu sprijinul UE, vor implementa mai multe proiecte de susţinere a agriculturii şi de dezvoltare rurală.
În raionul Drochia, în dependenţă de numărul de locuitori, au fost fomate 6 GAL-uri, 5 din ele deja au depus idei de proiecte. Un grup de iniţiatori, în frunte cu Vitalie Josanu, vicepreședinte al raionului, din care făceau parte primari, agenţi economici, reprezentanţi ai societăţii civile, au efectuat o vizită de lucru în Judeţul Botoşani, România, pentru o documentare mai amplă în ce priveşte criteriile de formare a unul GAL,  funcţionarea lui şi beneficiile pentru comunitate.
Petru Relu Târzioru, primarul comuniei Săveni, împreună cu Cristian Nistor, preşedintele Asociaţiei GAL din localitate, au fost dispuşi să acorde drochienilor timp pentru discuţii, pentru vizite la obiectele construite, reparate sau reanimate din banii primiţi pentru aceste scopui prin intermediul GAL, să le arate planurile de viitor şi să le satisfacă curiozitatea în ce priveşte activitatea concretă a unui GAL. Oaspeţii drochieni au vizitat Fabrica de brânzeturi, edificată din banii primiţi prin grant, Casa de cultură, Complexul sportiv, unele sectoare de drum, alte obiecte finisate sau în curs de reanimare. În prezent în localitate sunt implementate proiecte în valoare totală de peste 20 mln euro.
GAL presupune o colaborare tripartită: autorităţi publice locale, agenţi economici şi reprezentaţi ai societăţii civile. Una din condiţii este ca un Grup de acţiune locală să întrunească până la 10000 de locuitori, astfel că într-o unitate trebuie să fie incluse mai multe localităţi. După înregistrare grupul-ţintă identifică probleme ale fiecărei localităţi-membre, ele, la sigur, fiind foarte diferite, şi le înaintează ca propuneri de proiecte. Decizia parteneriatului local, luată pe baza strategiei de dezvoltare a localității, este să susţină proiectele, ce au ca scop îmbunătăţirea atractivităţii turistice a satelor, reabilitarea spaţiilor publice, crearea unor zone de agrement, promovarea unui mod sănătos de viaţă şi multe altele.
Programul LEADER reprezintă o abordare ce oferă noi oportunităţi de dezvoltare rurală punând bazele identificării nevoilor locale, întăririi capacităţii de dezvoltare şi implementării strategiilor locale de dezvoltare în vederea conservării patrimoniului rural şi cultural, dezvoltării mediului economic şi îmbunătăţirii abilităţilor organizatorice ale comunităţilor locale.
În Republica Moldova procesul de creare este mai anevoios. Dacă toată lumea este mobilizată la crearea GAL-urilor, la elaborarea acordurilor de constituire, atunci ele nu pot fi legalizate pe motiv, că Parlamentul RM încă nu a adoptat legea respectivă. Iar din 2019 banii pentru orice finanţare de acest gen, dar şi pentru finanţarea celor mai relevante propuneri de proiect vor parveni doar prin intermediul GAL…
Valentina CEBOTARI

  • Publicat: 8 luni in urma 7 septembrie 2018
  • De:
  • Articole actualizate: septembrie 7, 2018 @ 8:22 am
  • Filed sub: Noutăți

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

аавваар

Последний в жизни выходной

Citeşte mai mult →