Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Cultura, Ştiinţă  >  Articol curent

Magia sărbătorilor de iarnă, un izvor nesecat de datini şi obiceiuri

Prin   /  28 decembrie 2018  /  Nici un comentariu  /   45

Colindele, urările de belşug şi de recoltă bogată sunt doar câteva din manifestările folclorice ce fac ca sărbătorile de iarnă să fie cele mai spectaculoase.

„Haiduceii Peliniei”, conduși de Nina RICIU (la stânga) sunt cunoscuți în țară și peste hotare

„Haiduceii Peliniei”, conduși de Nina RICIU (la stânga) sunt cunoscuți în țară și peste hotare

Frumuseţea şi splendoarea sărbătorilor de iarnă cu tot miracolul farmecului lui Moş Crăciun, a poposit  şi la Şcoala de arte din satul Pelinia. Colectivul profesoral şi cei peste 200 de elevi ai instituţiei, ce studiază instrumentele musicale, fac ore de canto, de muzică corală, etc.  au luat parte activă la organizarea şi desfăşurarea  Spectacolului muzical, consacrat  sărbătorilor de iarnă cu datini şi obiceiuri specifice, moderatoare fiind profesoara Nina Râciu.
De aplauze furtunoase s-au bucurat ansamblurile de violonişti şi de chitarişti, orchestra de muzică populară, grupele de dansatori. În deosebi s-a evidenţiat corul de copii, care a deschis sărbătoarea cu colindul “Nouă azi ne-a răsărit”. Membrii Ansamblului folcloric “Haiduceii Peliniei” au adus în scenă colinde şi urături culese de la baştină. Ambele colective de copii sunt conduse cu mult har şi măiestrie de profesoara şcolii Nina Râciu. “Haiduceii” sunt laureaţi ai mai multor festivaluri raionale şi internaţionale.
Nina Râciu activează la Şcoala de artă în calitate de  profesoară a obiectelor musical-teoretice şi cor de 32 de ani, are în spatele ei o bogată experienţă de lucru atât cu copiii, cât şi cu maturii. Descoperă, şlefuieşte, promovează adevărate talente tinere. Are o atitudine responsabilă faţă de fiecare membru al ansamblului, dar şi valorifică cu multă grijă tezaurul moştenit de la părinţii şi buneii noştri. Şi de fiecare dată scoate în scenă lucrări muzicale de diverse stiluri pregătite şi interpretate la cel mai înalt nivel artistic, cum a fost şi la evenimentul recent.
Noi, membrii Comitetului părintesc, aducem sincere mulţumiri tuturor profesorilor Şcolii de Arte, care au contribuit la organizarea, pregătirea şi desfăşurarea acestul spectacol muzical tematic, dorindu-le  multă sănătate, sărbătoari fericite şi un sincer La mulţi ani.
 Ludmila ŢURCANU,
membră a Comitetului părintesc, Şcoala de arte Pelinia

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Festivalul republican de muzică folk s-a desfăşurat la Drochia

Festivalul republican de muzică folk s-a desfăşurat la Drochia

Citeşte mai mult →