Biserica din Sofia va avea un Iconostas nou

Satul Sofia îşi trage începuturile din perioada dominării familiei Hasnaş peste aceste meleaguri, care, fiind un nobil, se îngrijea de sătenii săi, construindu-le şcoli şi o biserică.

Biserica „Sfânta Treime”, datată cu jumătatea a doua a secolului XIX, nu şi-a încetat activitatea pe tot parcursul existenţei sale, a fost şi a rămas un Centru de cultură ortodoxă.
Pe parcursul anilor, care îşi lasă nemilos amprentele peste mobilier, zidărie, uşi, ferestre, pictură etc., au fost efectuate mai multe modificări, reparaţii, reconstrucţii parţiale. Părintele Valeriu Radu-Tătaru, parohul bisericii, în anii de când slujeşte în acest lăcaş, a lansat mai multe idei frumoase şi benefice, pe care, cu ajutorul enoriaşilor sofieni, a oamenilor de afaceri locali, şi nu doar, a reuşit să facă multe, transformând-o într-un loc tihnit pentru liniştea şi calmarea sufletului.
Părintele Valeriu a iniţiat şi lucrări mai de valoare. Câţiva ani în urmă a schimbat clopotul principal cu o vârstă de peste 100 de ani, ce a fost turnat în oraşul Nemirov, reg. Kiev, special pentru Biserica din Sofia. Cu anii el s-a deteriorat şi sunetul își schimbase expresia. Locul lui l-a ocupat unul recent turnat, iar cel vechi este situat la un loc de cinste pe partea stângă la intrare. Şi crucile de pe acoperiş, schimbate între timp, sunt fixate în dreapta şi în stânga uşii de intrare în lăcaş. Toate aceste obiecte au devenit de o mare şi preţioasă valoare.
Cu vreo doi ani în urmă, la fel cu ajutorul enoriaşilor, a fost schimbat Prestolul din Sf. Altar. Acum a venit rândul Iconostasului, lemnul fiind vechi şi ciuruit. Această decizie a fost luată împreună cu enoriaşii, fiind asigurat de susținerea lor.

În planul doi, Iconostasul actual, ce urmează a fi înlocuit cu unul nou
În planul doi, Iconostasul actual, ce urmează a fi înlocuit cu unul nou

Jertfiţi pentru confecţionarea
Iconostasului nou:
Cod fiscal: 1017620003536
IBAN: MD14V1022243100000119MDL
B.C. „Victoria Bank” S.A.,
filiala nr. 31 Drochia
BIC: VICBMD2X502
Parohia cu Hramul „Sfânta Treime”,
s. Sofia, r. Drochia
Parohul Valeriu Radu-Tătaru,
tel. 069753231

Partenerii lor la confecţionarea lucrurilor clericale, laice, frumoase şi durabile sunt slujitorii Mănăstirii „Sf. Ilie” din Nicoreni, în frunte cu Arhimandritul Rafael. Iconostasul va fi confecţionat de aceeaşi meşteri iscusiţi.
Costul lucrării a fost estimat la 18 mii de euro. Dar deoarece comanditarii au asigurat lucrarea cu lemn din frasin, oferit cu generozitate de enoriaşul Anatolie, din preţul iniţial au fost scoşi 2000 de euro.
Prima etapă de colectare a mijloacelor în sat a fost cea de „2 bani ai văduvelor”. Împreună cu pensionarii, ele au colectat deja 20 de mii de lei pentru prima icoană. La fel, oameni de afaceri din Moscova, la care este angajată sofianca Stela, fiica Mariei Solomon, au transmis 1000 de euro pentru o altă icoană. Tot aceşti oameni străini după distanţă, dar aproape cu sufletul, au contribuit şi la confecţionarea unui clopot, instalat anul trecut.
„Preţul 1 metru pătrat de lucrare costă 500 de euro, – ne spune Părintele Valeriu. – Rândul de jos de icoane poate va fi menţinut, dar sus vor fi 12 icoane noi, simbolul celor 12 sărbători împărăteşti. Tot noi vor fi şi icoanele de mai sus, din rândul trei.”
Lucrarea este una de valoroare, de mare responsabilitate, de volum, ce trebuie finisată către 2023, când satul Sofia va împlini 200 de ani de la atestare şi prin aceasta enoriașii vor contribui la eveniment.
Un lucru enorm, important şi necesar au pornit sofienii împreună cu Părintele Valeriu. Pentru a-l finisa mai este mult de lucru. Astfel, că ar fi binevenită şi foarte necesară susţinerea sofienilor de pretutindeni, orice mână de ajutor pentru această cauză comună este incomensurabilă și de proporţii.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns