Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Monumentul va fi inaugurat de ISPAS

Prin   /  31 mai 2019  /  Nici un comentariu  /   15

În Moldova, pe parcursul perioadei foametei, între anii 1946-1947, dar şi în prima jumătate a anului 1948, din cauza foametei, au murit între 250.000–300.000 de oameni, majoritatea deceselor survenind în urma distrofiei.

Monumentul va fi inaugurat de ISPAS

Monumentul va fi inaugurat de ISPAS

Numai într-un an de zile, în satul Sofia, au murit de foame și boli asociate 683 de oameni, dintre care 97 copii. O pierdere considerabilă. Toți au fost îngropați într-un mormânt comun, mulți ani lăsat fără îngrijire…
La inițiativa unor oameni buni la suflet, generoşi, adevăraţi sofieni, care ţin foarte mult la destinul satului de baştină, a fost luată decizia de a înălţa un monument în memoria victimelor acelei perioade. Locul a fost ales chiar în cimitir, în imediata apropiere a „mormântului comun”.
A fost curăţat locul, nivelat un şanţ lung (cale de acces pentru tehnică şi macaraua grea), pregătit fundamentul şi terenul din jur pentru a fi instalat monumentul în memoria oamenilor pierduți în acei ani grei…
E istoria noastră. Tristă. Scrisă de alții, dar trăită de strămoșii noștri… A venit timpul să-i pomenim, să ne amintim de ei, or, în jurul nostru mai locuiesc oameni, care cunosc istoria pe viu şi care au suportat pierderi umane în acea perioadă: părinţi, fraţi, surori, rude apropiate.
Inaugurarea monumentului „În memoria jertfelor foametei” va avea loc la 6 iunie, 2019, de Ispas, când Domnul se va Înălţa spre cer, şi la 73-72 de ani de la groaznica foamete, ce a răpus vieţi omeneşti, numărul cărora este greu de estimat.
Sofieni de pretutindeni, oameni de bună credinţă, rude şi cunoscuţi ale celor decedaţi în acea perioadă! Va invitam pe 6 iunie, la orele 11.00, în cimitirul satului Sofia, unde va avea loc un Serviciu divin, în cadrul căruia un sobor de preoţi va pomeni jertfele foametei şi va oficia inaugurarea monumentului.
Aici o să-i cunoașteţi pe cei, care au muncit pentru ca această idee să fie materializată, să ia contururi reale. Vom aprinde lumânări, ne vom ruga pentru suflete lor, vom ciocni ouă roșii și ne vom spune: Hristos s-a Înalţat! Şi Dumnezeu să-i ierte!

Aurelia MOCANU,
directoare, IP Gimnaziul
„Viorel Cantemir”, s. Sofia

  • Publicat: 5 luni in urma 31 mai 2019
  • De:
  • Articole actualizate: mai 31, 2019 @ 9:32 am
  • Filed sub: Noutăți

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Машина „скорой помощи” после аварии

Жуткая авария по вине пьяного водителя

Citeşte mai mult →