Pentru europarlamentare au votat şi drochienii

Aproximativ 38 de mii de moldoveni au votat la alegerile europarlamentare, în Republica Moldova, desfăşurate la 26 mai 2019.

Numărul voturilor valabil exprimate
Numărul voturilor valabil exprimate

La Drochia, Secţia de votare pentru europarlamentare a fost amplasată în clădirea Consiliului raional. Deţinătorii de acte româneşti au fost informaţi din timp despre locul aflării organului electoral. Organizatorii s-au îngrijit de electoratul drochian şi, în afară de avizul despre programul de vot şi orele de lucru ale secţiei de votare, pe uşa de la intrare au afişat şi secţiile de votare deschise pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, cât şi lista candidaţilor la europarlamentare, tipărite sub formă de broşură.
La acest scrutin a fost organizat şi un Referendum naţional cu două сhestiuni. Modele de buletine pentru referendum la fel au fost afişate la intrare pentru comoditatea alegătorilor.
Procesul electoral s-a desfăşurat organizat, doar între orele 10.30 şi 12.00 a fost observată o animaţie a votanţilor, dar tot procesul s-a desfăşurat fără incidente. La votare au participat 806 drochieni, care şi-au exprimat opţiunile în modul următor: Partidul Naţional Liberal – 264 voturi, Partidul Social Democrat – 179, Partidul Mişcarea Populară – 165, Alianţa 2020 USR PLUS – 84 şi PRO România – 42 voturi. Conform calculelor preliminare, în Parlamentul European din România vor accede doar patru partide: PNL cu 26.81%, PSD – 23.39%, USR-PLUS – 21.37% şi PRO România – 6.62%.
Iurie Leancă, preşedinte al Partidului Popular European din Moldova, a semnat în 2019 un protocol cu Partidul Pro România, condus de Victor Ponta, şi a candidat pe listele acestui partid la alegerile europarlamentare. Partidul PRO România accede în Parlamentul European cu doi deputaţi, Iurie Leancă fiind pe poziţia a 4-a.

Cor. „GD”

Lasă un răspuns