Pericolul care îl prezintă ambrozia și cum să luptăm cu ea?

În primăvara curentă, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a pregătit două proiecte de hotărâri de guvern, menite să înceapă lupta intensă cu planta pe nume AMBROZIA, declarată un „alergen periculos pentru sănătatea populației”. Deja este dovedit ştiinţific şi medicinal, că această plantă dăunează nu doar sănătății oamenilor, ci și solului. Pedeasupra şi mai strică calitatea produselor lactate, lucru nu mai puțin important.
Pentru detalii cu referinţă la cele enunţate am solicitat informaţii mai ample şi sfaturi concrete de la Nina Burunciuc, medic-igienist la Centrul de Sănătate Publică Soroca, filiala Drochia, care ne-a comunicat următoarele:

Astfel arată frunza de amrozie
Astfel arată frunza de amrozie

– Ambrozia este o plantă alergenică, are o răspândire largă în ţările din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.
1. Cum arată ambrozia
Ambrozia este o plantă anuală, cu tulpini puternic ramificate, care ating înălţimea de 50–100 cm, iar la maturitate poate avea înălţimea de 2 metri. Are rădăcina puternic dezvoltată, ce pătrunde în sol până la 4,0 m. Este rezistentă la secetă, creşte chiar şi pe soluri saline şi poate produce circa 30 mii de seminţe. Inflorescenţa din vârful ramurilor se aseamănă cu un spic cu florile de formă alungită şi dispuse compact. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen alergic pentru om. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile meteorologice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie.
2. Care este modul de răspândire?
Ambrozia este o plantă invazivă rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruiene. Ambrozia se înmulţeşte prin seminţe care îşi păstrează calităţile germinative până la 40 de ani. Răspândirea seminţelor şi a polenului se produce prin intermediul vântului şi alte modalităţi la distanţe considerabile.
În Republica Moldova ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor, creşte spontan în grădini, în culturile cerealiere, floarea-soarelui, pe terenurile lăsate în paragină, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, de-a lungul râurilor, pe marginea iazurilor, pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, şantierelor de construcţii, în zonele depozitării solului excavat, dar şi în curţile caselor sau în parcuri. Perioada de vegetaţie pentru ambrozie se încheie odată cu primele brume şi îngheţuri.
3. Cum se manifestă alergia la ambrozia?
Polenul de ambrozie este un alergen puternic ce afectează atât copiii, cât şi adulţii, inclusiv prin:
– rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);
– accese de astm, cu epizoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;
– afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), exemă etc.
– şoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic, deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitând intervenţie medicală urgentă.
Ţinând cont de toate acestea, îndemn persoanele alergice să fie atente la apariţia unora din simptomele descrise mai sus, în cazul în care plecaţi la plimbare în parc sau în pădure. În caz de agravare a stării de sănătate adresaţi-vă de urgenţă după asistenţă medicală.
Care sunt mijloacele
minime de protecţie
împotriva polenului?
– reduceţi timpul petrecut în aer liber în cursul sezonului polenic;
– închideţi ferestrele în timpul zilei, atât acasă, cât şi în automobil;
– schimbaţi hainele după perioade îndelungate petrecute la aer liber şi faceţi duş după plimbare;
– spălaţi-vă frecvent faţa şi mâinile;
– utilizaţi aparatele de aer condiţionat cu filtre;
– purtaţi măşti de model antigripă.
Cum combatem ambrozia?
Distrugeţi ambrozia prin aplicarea metodelor:
1) mecanice: discuiţi, grăpaţi, cosiţi mecanic vetrele compacte cu ambrozie de pe aliniamentele căilor ferate, drumurilor şi pe marginea parcelelor;
– prăşiţi buruiana cu sapa, în perioada de vegetaţie;
– smulgeţi manual plantele solitare din vecinătate.
– tăiaţi cât mai scurt planta (de la suprafaţa solului), anual, de 4-5 ori în perioada de vegetaţie şi preveniţi formarea noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.
2) chimice, erbicidaţi, prin stropire în faza de 4-6 frunze a buruienii, cu respectarea normei de consum, a perioadei de aplicare, cu utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate în acest scop şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor. Efectuaţi lucrările de aplicare a erbicidelor în coordonare cu specialiştii direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, cu alţi specialişti în domeniu.
Responsabilii de combatere sunt gestionari ai terenurilor care trebue s-ă desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane, prin aplicarea metodelor propuse.
De altfel, cu referinţă la acest subiect, Codul Contravenţional prevede următoarele sancţiuni: Art. 117, (3) Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.
Art. 405. Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. (Unitatea convenţională constituie 50 lei).
De aceea, întru minimizarea acţiunii nefaste a polenului de ambrozie asupra sănătăţii populaţiei, solicităm întregii societăţi să se mobilizeze pentru realizarea activităţilor de combatere a acestei plante alergene.

Nina Burunciuc, medic-igienist, CSP Soroca (filiala Drochia)

Lasă un răspuns