Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Dorim un viitor mai bun creat de noi

Prin   /  16 august 2019  /  Nici un comentariu  /   80

Discuțiile despre alegerile locale m-au pus pe gânduri… Ce am reușit să realizez în calitate de consilier raional în acești 4 ani? Cât de utilă a fost activitatea?

Vin cu un mic raport pentru mine însumi și oamenii care mi-au acordat încrederea. Posibil am omis ceva, poate era necesar să fac mai multe, dar cred că independent de statut, urmează să continuăm cu colegii din societatea civilă activitățile frumoase începute.
Mi-am început activitatea de consilier cu frică… Îmi era frică că trec 4 ani și nu reușesc să fac nimic prețios pentru raion, pentru oamenii care au crezut în mine. Pentru mine era important atunci, este și acum.
Ca problemă majoră în regiunea noastră vedeam lipsa unei instituții ce ar permite tinerilor să-și continue studiile în raionul Drochia. Tinerii sunt cei ce vitalizează regiunea, facilitează creșterea demografică, asigură întreprinderile cu cadre calitative.
Ideea de a deschide un Colegiu rezolva parțial această problemă, mai ales că un studiu inițial arată că raioanele vecine, ce au instituții de învățământ profesional au și un număr mai mare de elevi în licee.

Tinerii antreprenori au viitor

Tinerii antreprenori au viitor

Promovăm modul sănătos de viață

Promovăm modul sănătos de viață

Propunere pentru reforma fiscală

Propunere pentru reforma fiscală

Voluntariatul nu are vârstă

Voluntariatul nu are vârstă

Oportunitatea crează dreptul de a alege, respectiv, un număr mai mare de tineri sunt dispuși să continue studiile în localitatea natală.
Împreună cu echipa, am inițiat și promovat, în colaborare cu Gheorghe Avornic, rector, Universitate de Studii Politice și Economice Europene, si Consiliul Raional Drochia, deschiderea Colegiului de Studii Integrate al USPEE „C. Stere” în or. Drochia, pentru a oferi tinerilor posibilitatea de a studia acasă și revitaliza vechea clădire a gimnaziului internat. Sincere mulțumiri domnului Vasile Grădinaru și Ion Dascăl, președinți ai raionului ce au fost mereu receptivi la necesitățile noastre.
La moment, clădirea vechiului gimnaziu este parțial renovată, se repară acoperișul, mai este foarte mult de lucrat în scop de creare a unui orășel studențesc, dar sunt încrezută că echipa din care fac parte timp de 3 ani planificați va realiza obiectivele propuse.
201 de tineri au oportunitatea să studieze în cadrul Colegiului la frecvența de zi și redusă.
Uneori aud reproșuri că Colegiul oferă studii doar la contract. Vin să vă spun că avem elevi ce au oportunitatea de a studia gratuit, grație performanțelor la studii și participării active la diferite proiecte.
Un calcul simplu arată că studiile per contract la colegiu costă în mediu până la 600 lei lunar, îar întreținerea unui tânăr în Bălți sau Chișinău, chiar la studii gratuite atinge suma de 2-3 mii de lei (transport, cazare, alimentare).
Doresc să menționez faptul, că numărul de elevi în licee nu s-a diminuat, sper că concurența sănătoasă și prietenoasă va persista și în continuare
O altă oportunitate de dezvoltarea a localităților raionului am identificat-o prin proiecte europene. Am participat la nenumărate seminare și am ajuns la ideea că împuternicirea economică a comunității, educația antreprenorială este o șansă de a reîntoarce oamenii acasă.
Am inițiat și organizat Centrul Rural de Instruire în s. Maramonovca cu susținerea Fundației Est-Europene (proiect de 45 000 EUR din care 22 500 EUR revin tinerilor antreprenori).
În scurt timp vom avea în regiune 5 afaceri noi și peste 50 de tineri instruiți în domeniu.
Am participat activ la organizarea și dezvoltarea Grupului de Acțiune Locală ,,Calea Dropiei „, ce integrează 7 sate și am implementat un proiect de 20 000 EUR finanat de USAID și Solidarity Fund din care 16 000 EUR sunt repartizate pentru 8 mini-granturi în scop de dezvoltare locală, dintre care 6 mini-granturi sunt implementate de femei. Urmeaza noi finanțări.
În colaborare cu GAL „Valea Cuboltei” manager Natalia Rotari, am aplicat la un concurs de granturi în scop de sporire a implicării civice în procesul decizional și am fost selectați. Urmează să colaborăm cu 28 de primării din raion în scop de dezvoltare locală. Revenim în curând cu detalii.
În parteneriat cu AO Centrul de Resurse UNIVERS am implementat mini-proiecte de sporire a transparenței decizionale, am aplicat la proiect transfrontalier în scop de reducere a excluziunii sociale prin formarea noilor abilitați ale tinerilor și am primit mesaj că ideea de proiect a fost evaluată la pasul 1, iar cerințele administrative și de eligibilitate au fost îndeplinite.
Urmează să aflăm rezultatul final la mai multe proiecte depuse și să continuăm cele începute.
Un prieten bun mi-a spus că, consilierii raionali au alte obligații, dar eu sunt ferm convinsă, că un ales local, ca obligație majoră are să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din comunitate și deja modul cum o face contează.
Cred că bugetul, dezbaterile politice și emisiunile televizate rămân pentru consilierii ce vin pentru următorul mandat, iar eu cu drag voi continua cele începute în calitate de membru al societății civile.

Sper să reușim toate cele puse în gând, deoarece sunt ferm convinsă că ne dorim un Viitor mai bun creat de noi.
Angela CROITOR,
consilieră
în Consiliul raional Drochia

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Parcările din centrul oraşului se extind pe ditamai metri lungime

Parcarea „autorizată” din piaţa centrală a oraşului Drochia

Citeşte mai mult →