Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Acolo unde şcolile prosperă, totul prosperă

Prin   /  6 septembrie 2019  /  Nici un comentariu  /   17

Odihnit în cancelarie vara toată, cât copiii s-au aflat în Vacanța Mare, luni, clopoțelul zglobiu a chemat elevii în băncile școlare, la un nou an de studii.

Cu brațele și sufletele deschise și-au întâmpinat discipolii și pedagogii de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Drochia. În anul de studii 2019-2020 familia „Eminescu” a devenit mai numeroasă. Numai în clasa întâi s-au înscris 120 de elevi. Și în clasele liceale au venit mai mulți discipoli: 51 la umaniști și 19 la profilul real. S-au păstrat și clasele liceale absolvente, 27 de liceeni, o clasă la profilul real și una la cel umanist.

Valeria Șaihudilov a mers în clasa I la Gimnaziul „Ion Creangă” din s.Țarigrad

Valeria Șaihudilov a mers în clasa I la Gimnaziul „Ion Creangă” din s.Țarigrad

Ca și în toate instituțiile de învățământ, la 2 septembrie, curent, la careul solemn, dedicat începutului anului școlar, elevii de la IPLT „Mihai Eminescu” au fost felicitați de Sergiu Vrabie, managerul instituției, Ion Dascal, președintele raionului, Pavel Rusu, secretarul Consiliului orășenesc, Marin Novac, IP Drochia, Ludmila Bogatu, directoare adjunctă, de părinți, elevi și pici din clasa întâi, care au recitat, dansat și cântat, transformând ziua într-o adevărată sărbătoare. Clopoțelul zglobiu în mâna celor mici, purtați pe umeri de băieții din cl. XII, a anunțat începutul unui nou an de studii atât pentru profesori și elevi, cât și pentru părinți, pentru întreaga societate.
Apropo: în anul de studii 2019-2020, instituțiile raionului vor fi frecventate de 7213 elevi, cifra fiind aproape la nivelul anului precedent. Vor funcționa 4 școli primare și 2 școli primare-grădinițe, 24 de gimnazii și 6 licee. Cel mai numeros liceu este IPLT „Mihai Eminescu” – cu 1036 de discipoli, iar cel mai numeros gimnaziu – cel din satul Sofia, cu 338 de copii. Aici s-au înscris și 35 de copii în clasa intâi.
Un indicator pozitiv și în creștere este și admiterea elevilor în licee: de la 252, anul trecut – la peste 270 anul curent. Acest fapt, consideră Ion Recean, șef, Direcția Educație Drochia, se datorește organizării transportării liceenilor. În afară de cele 10 autobuse specializate ale direcției, ce transportă elevii la instituțiile de învățământ, Consiliul raional a decis să acopere cheltuielile pentru încă 333 liceeni, transportați cu 8 autobuse de rută din satele raionului la studii în liceele ce activează pe teritoriul raionului. Pentru acest fapt, inițial au fost transferați 354 de mii de lei, pentru a două jumătate sunt preconizate încă 350 de mii.
Și la IPLT „B.P.-Hasdeu” numărul liceenilor înmatri-culați în acest an este în creștere: de la 270 anul precedent, la peste 282 acum.
Bucură faptul că, în unele sate din raion, tot mai dornici de carte devin romii, în unele instituții în clasa întâi s-au înscris deja câte 10 elevi romi.

Valentina CEBOTARI

  • Publicat: 3 luni in urma 6 septembrie 2019
  • De:
  • Articole actualizate: septembrie 6, 2019 @ 8:01 am
  • Filed sub: Noutăți

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Vechiul Iconostas de la Biserica „Sfânta Treime” din s. Sofia

Biserica din Sofia va avea un nou Iconostas

Citeşte mai mult →