Pentru un mod sănătos de viață

Ciclismul este o cursă captivantă pentru toți cei care doresc să-și încerce forțele la măiestria de a se deplasa „pe două roți”.

Recent, satul Sofia s-a transformat într-un mare velodrom – aici, după orele de program, s-a desfășurat o cursă de ciclism.  O astfel de competiție este organizată tradițional, într-un format de cursă circulară pe străzile satului, și este la ediția a doua.

Pentru a participa la competiție nu este obligatoriu să fii un sportiv cu experiență. Trebuie doar să te ții bine „în șa”, să ai bicicletă de nădejde și dorința de a străbate cu viteză, dar fără riscuri, distanța propusă de organizatori.

Prima ediție a competițiilor a avut loc anul trecut, organizată de IP Gimnaziul „Viorel Cantemir”, directoare Aurelia Mocanu, la cursă participând peste 20 de cicliști, amatori de aventuri frumoase. Anul acesta și-au anunțat dorința de a lua parte la compețiții peste 60 de elevi. Însă, până șa urmă, numărul lor s-a mărit cu încă vreo 8 elevi-absolvenți, actualmente liceeni.

Participanții au fost divizați în 4 grupe: clasele a V-a -I X-a, băieți, clasele a V-a – IX-a, fete, clasele I-a – IV-  a, fete și băieți și un grup mixt de liceeni. După ce a fost determinat traseul, în fața grupului a pornit mașina poliției, care i-a însoțit pe tot drumul. La o anumită perioadă de timp au plecat, una după alta, celelalte echipe. Suporterii au întâmpinat finaliștii, cei ce dezvoltă și împărtășesc pasiunea față de acest sport, cu aplauze.

Pentru a face totalurile competițiilor cicliștii s-au adunat în ograda școlii, unde îi așteptau profesorii, părinții, suporterii. Aici publicul a aflat numele învingătorilor: Damian Patrașcu, locul I, Pavel Savca, locul II, Maxim Mutruc, locul III, clasele I-IV; Sabina Tighineanu, locul I, Carolina Babicova, locul II, Arina Proca, locul III, fete, clasele gimnaziale. Tot din aceeași grupă: Alexandru Gâscă, locul III, Andrei Darii, locul II și Dan Tighineanu, locul I. Iar 12 participanți de toate vârstele s-au învrednicit de mențiuni. Dan Tighineanu, campionul cursei de ciclism 2019, a fost învingător și anul precedent. Pe lângă măiestria de care a dat dovadă Dan un suport aparte în succesul lui l-a avut chiar bicicleta, ea fiind una de marcă italiană cunoscută, ușoară la mers și sigură la manevrare.

Diplomele respective au fost înmânate elevilor de către Ruslan Borș, profesorul de educație fizică din gimnaziul, iar suportul financiar a fost asigurat de Boris Dibrianschi, ideologul și susținătorul acestor competiți.

Zeci de cicliști sofieni de diferite vârste au demonstrat curaj, perseverență și o mare dorință de victorie, ei fiind adevărați promotori ai unui mod sănătos de viață, acesta fiind și motto-ul competițiilor. Cursa a însemnat emoții, bucuria victoriei, impresii, recompensă, recunoaștere, dar și tristețe, nedumerire, uneori chiar lacrimi…

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns