Pomul și învățătorul se cunosc după roade

Povestea mea începe într-o lume de basm scăldată de apele râului Cubolta. Acolo am descoperit farmecul vieții: prieteni, copii, glasuri zglobii, cântece, dansuri, vise… Din adâncă copilărie mă visam în Universul Pedagogiei pe care, peste ani, am început să-l cercetez… Astăzi… sunt profesoară de limba engleză; cu pasiune dusă la nivel de profesie aduc limbile străine mai aproape de modul în care copiii privesc lumea și se raportează la ea.

Pentru merite în activitatea pedagogică, dedare şi pasiune, Dorina VACARI a fost desemnată „Profesorul Anului”
Pentru merite în activitatea pedagogică, dedare şi pasiune, Dorina VACARI a fost desemnată „Profesorul Anului”

… În același timp sunt o soție iubitoare și mama a doi copilași minunați…
M-am născut în satul Șuri, r-nul Drochia. Am absolvit școala medie din satul natal. Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea ”Alecu Russo” din orașul Bălți a fost pasul logic pentru mine, căci dragostea pentru limbile străine o aveam de pe băncile școlii…
Cincisprezece ani mai târziu aveam să urmez și studiile de master la aceeași Universitate…
Am știut mereu că vreau să fiu profesor. Am îmbrăţişat această profesie fiindcă dascălii mei m-au uimit; elevă fiind îi admiram, doream să fiu ca ei. Îi vedeam de multe ori obosiți, dar mereu înarmați cu răbdare, inteligență și mult entuziasm. După ani de lungi căutări și studiu intens am ajuns la Instituția Publică Gimnaziul nr. 2 din or. Drochia unde am găsit copii dornici de carte ce savurează cu nesaț din nectarul fiecărei ore de limbă engleză. Aici am descoperit secretele meseriei de dascăl, aici m-am format, aici am învățat ce-i răbdarea, toleranța, obiectivitatea, punctualitatea, creativitatea… și cum să-mi bătătoresc destinul ca să fiu un profesor de succes.
În calitate de profesor mă implic activ în toate aspectele ce țin de bunul mers al școlii: activități extrașcolare, de voluntariat, concursuri, proiecte de parteneriat la nivel local, național și internațional…
Sunt mereu în căutare, pun accent pe valorile educaționale, cooperez cu colegii de breaslă ca să-mi reușească să sădesc în sufletele elevilor mei dragostea faţă de învăţătură, să-i conving că nimic altceva nu le va fi mai de folos decât ceea ce vor depozita în safeul minţii lor în anii de şcoală prin muncă, prin seriozitate şi dorinţa de a afla mai mult, de a atinge culmi cât mai înalte.
Îmi plac provocările… ele fiind cele care mă fac să nu renunț, să cred în mine și să muncesc mai mult… Astfel am obținut în 2018 gradul didactic întâi, iar în 2019 – Premiul Mare la etapa raională a concursului „Pedagogul Anului”. Continui să muncesc cu dedicație pentru a mă regăsi în reușitele elevilor mei, pentru a fi promotorul unei educații relevante și de calitate.
Mă consider fericită și norocoasă în același timp.
Ce poate să-ți aducă mai multă satisfacție decât să ajuți copiii să-şi găsească un rost, să descopere lumea şi pe ei înşişi?
Ca profesor părinții îmi încredințează ceea ce au ei mai scump – Copiii, iar eu am responsabilitatea să modelez caracterul lor. Știu că povețele și cuvintele mele uneori au un profund impact asupra alegerilor pe care ei le fac sau urmează să le facă în viață.
Îmi iubesc profesia care pentru mine este o artă, iubesc copiii de la care învăţ zi de zi să redevin și eu copil, să cred în vorbe bune, în vise şi chiar în minuni.
Bucuria reîntâlnirii cu foştii mei elevi este enormă, mândria de a-i vedea oameni realizaţi în viaţă este imensă, iar reușitele lor îmi aduc cea mai mare satisfacție…
Toate acestea îmi dau puterea de a merge mai departe și ferma convingere că am făcut alegerea corectă…

Dorina VACARI,
profesoară de engleză

Lasă un răspuns