Binefaceri din suflet pentru cei din prima linie

Fiecare din noi azi, când luptăm cu răspândirea virusului COVID-19, poate face o faptă bună: ori stă acasă în izolare, să nu contacteze cu persoane infectate, să nu răspândească infecţia, ori întinde o mână de ajutor celor ce merg zilnic, în prima linie, pentru a ne salva pe noi, cetăţenii.

Deşi epicentrul epidemiei de coronavirus se află în Chişinău şi în câteva raioane din republică, lupta cu această formă de infecţie se duce la nivelul fiecărei localităţi, fiind implicaţi medicii de la Urgenţa locală, medicii de familie, medicii specialişti, alte categorii de cadre medicale, poliţia, poştaşii, membrii Celulelor de criză locale, ai Comisiei raionale pentru Situaţie Excepţională etc. Toate aceste persoane, care zilnic se află în avangarda prevenirii, diminuării şi stopării procesului de răspândire a COVID-19 şi de infectare a populaţiei, sunt supuşi riscului de contaminare mai frecvent decât alţii. Deci aceste categorii de angajaţi, care se află mereu la datorie, trebuie să fie respectaţi şi ascultaţi, când ne informează insistent şi ne roagă să stăm acasă, că o fac doar în favoarea noastră. Şi mai mult, ei trebuie protejaţi, deoarece fiecare din ei, în orice clipă, este supus riscului.
În aceste zile grele şi complicate există multiple exemple de mărinimie din partea cetăţenilor, sub formă de donaţii şi ajutoare destinate eroilor din prima linie.
Astfel, primăria orașului Drochia a procurat şi a donat Substației Asistenţă Medicală Urgentă Drochia 50 de viziere, pe care le-a cumpărat de la un agent economic din Chişinău. Autorul lor menţionează, că „zilnic testează aceste viziere, ca să ofere celor ce le vor purta maxim siguranță și confort. După mai multe încercări, probe au fost obținute 3 modele, ele fiind cele mai apreciate”. Sistemul medical este în mare dificit de aceste ecrane de protecție, astfel că, implicarea mai multor persoane în această campanie ar fi salutabilă. Tot cu 50 de viziere a venit la colectivul SAMU Drochia şi Angela Zotovici-Codreanu, agent economic din oraşul Drochia, care a făcut o donaţie de acest gen şi medicilor de la Spitalul raional.
„Un lot de circa 2000 de sticle de apă minerală şi plată a venit ca donație de la un agent economic mărinimos din Chișinău, originar din Drochia, dar care a dorit să-şi păstreze anonimatul,- ne-a explicat primara Nina Cereteu. – Buteliile au fost oferite eroilor din prima linie în lupta cu inamicul invizibil: Spitalului raional Drochia, Substației AMU Drochia, Inspectoratului de poliție Drochia, Centrului medicilor de familie.”
Am întrebat-o pe Elena Moraru, şefa Substației Asistenţă Medicală Urgentă Drochia, dacă le-au fost binevenite vizierele, apa şi celelalte donaţii.
Toate donaţiile sunt foarte de folos. Vizierele sunt necesare şi la timp venite. Mai mult, ele s-au dovedit a fi extrem de practice şi foarte calitative, chiar super. Colegii noştri, medicii, se arată foarte multumiți. În afară de aceasta, la noi vin ajutoare de la un şir de persoane, care vor să-şi păstreze anonimatul, dar pe unii îi putem menţiona: Tatiana Socolov (mâşti), Dumitru Postovanu (măşti, mănuşi, dezinfectanţi), Combinatul de panificaţie „Milina” pentru gustoșenii, marketul „Linella” pentru susținerea oferită în perioada grea ce o trecem etc. Aceeaşi Angela Zotovici-Codreanu a oferit o zi întreagă pizză membrilor echipelor aflate în tură. Iar Consiliul raional Drochia asigură în fiecare zi prânzul, atât echipelor din oraş, cât şi celor din sate, aflate în tură, adică la muncă. Tot CR asigură transportarea gratis a persoanelor, care se deplasează la serviciu ori spre domiciliu. Noi le suntem recunoscători tuturor pentru implicare şi ajutor, pentru faptul, că înţeleg riscul, la care suntem permanent supuşi.
Nina Cereteu a generalizat această campanie generoasă de binefacere, spunând: „Noi ne străduim, în măsura posibilităților, să fim alături și să susținem cadrele medicale cu cele necesare! Multumim tuturor celor care se implică și ajută, doar împreună, prin efort comun, cu responsabilitate și unitate, vom face faţă încercărilor din perioada grea în care ne aflăm!!!”.
Multe aprecieri pentru implicarea de diferit gen în combaterea pe toate căile a epidemiei.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns