Sezonul căpușelor: de ce sunt periculoase, cum să te ferești și ce să faci dacă ai fost mușcat

Înțepăturile de căpușe sunt frecvente, mai ales în lunile mai-iulie, când sunt înregistrate cele mai multe cazuri.

Căpușa
Căpușa

Riscul este crescut în zonele împădurite și pe pajiștile din preajma pădurilor. Căpușele mai pot fi aduse în casă sau grădină de câini sau pisici, care sunt expusi când aleargă prin iarbă.
Ce sunt căpușele? De ce sunt periculoase?
Căpușele sunt insecte mici, parazite înrudite cu păianjenii. Ele cresc în patru etape: ouă, larvă, nimfa și adult.
În fiecare etapă de creștere se atașează de om sau de un animal (cum ar fi câini, pisici, șoareci, păsări) pentru a se hrăni. După ce s-au hrănit suficient, părăsesc omul sau animalul, intră într-o perioadă latentă și năpârlesc pentru a putea trece în etapa următoare de evoluție.
În lume există câteva sute de tipuri de căpușe și multe dintre ele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, cum ar fi „boala Lyme” sau encefalita de căpușe.
Nu toate căpusele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci, când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.
Cum recunoști mușcă-tura de căpușă?
De obicei, mușcăturile de căpuse sunt nedureroase și există posibilitatea ca oamenii să nu sesizeze că au fost mușcați decât atunci, când încep să apară diferite simptome. În momentul în care mușcă este eliberată o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care mușcăturile de căpușe nu dor.
Căpușele preferă zonele calde și umede de pe corp, iar odată ce ajunge pe gazdă, aceasta migrează de obicei către zona inghinală, axile și păr. Când ajunge în aceste locuri, căpusa își introduce capul sub piele și începe să se hrănească cu sânge.
Dacă se reușește îndepărtarea în primele 24 de ore de la mușcătură, șansele de a face boala Lyme se reduc considerabil.
Cum îndepărtezi căpușa?
• Îndepărtarea cât mai precoce (în maxim 24 de ore) a căpușei poate preveni infectarea. Dacă descoperi căpușa, foarte probabil că este atașată ferm de piele.
• Pentru îndepărtarea ei este nevoie de o pensetă. Se apucă ferm căpușa cu ajutorul pensetei, cât mai aproape de piele. Nu se apucă de corp, ci se trage cu o mișcare constantă de capul căpușei pentru a o scoate. Dacă se apasă pe corpul insectei, există riscul ca, prin strânsoare, insecta să lase mai multe bacterii în sângele persoanei mușcate.
• Nu te alarma dacă în piele mai ramân părți din gura căpușei. Se spală zona cu apă și săpun și se tamponează cu alcool, pentru a se dezinfecta pielea.
• Nu se folosesc „metode populare” precum aplicarea unor substanțe de tipul acetona, vazelina, alcool sanitar, gheață etc. Nu este recomandat nici să se apeleze la căldură sau la flacără pentru a se îndepărta căpușa. Niciuna dintre aceste metode nu este sigură.
Cum pot fi prevenite înțepăturile?
• Se aplică un spray special anti căpușe și care se poate pulveriza atât pe piele, cât și pe haine;
• Se evită mersul prin iarbă;
• Se evită locurile special amenajate pentru câini în parcuri;
• Dacă mergeți în excursii sau la iarbă verde, se recomandă îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a se putea observa prezența căpușelor și se recomandă purtarea hainelor lungi care să acopere mâinile și picioarele;
• După excursie se face duș sau baie și se verifică întreg corpul de înțepături;
• Apoi se controlează hainele, bagajele, dar și animalele de companie care au mers în excursie.

Inna Merciucari, șef,
Serviciul Prevenție a Secţiei Situaţii Excepţionale
Drochia, maior al s/intern

Lasă un răspuns