Parc de odihnă și agrement renovat pentru orăşeni

Orăşenii nu duc lipsă de parcuri de odihnă şi agrement. În centrul oraşului există un parc bine amenajat, destinat odihnei copiilor şi maturilor, sunt şi altele în diverse zone ale urbei. Important este de a păstra ceea ce avem pentru generaţiile viitoare. Dar, recent, locuitorii şi trecătorii Drochiei au observat lucrări serioase în parcul de lângă calea ferată, unde stă Monumentul Soldatului Necunoscut. Despre lucrările desfăşurate în acea zonă am discutat cu Valentina POPERECINÂI, şefă, Secţia înverzire şi salubrizare, primăria Drochia.

— Doamna Valentina, câteva zile în urmă au fost observaţi lucrători şi tehnică în parcul de lângă monument. Ce fel de lucrări se desfăşurau acolo?
— Primăria a elaborat un plan de restructurare şi de amenajare a acestui părculeţ. Lucrările au început acum câţiva ani, când au fost sădite două rânduri de tuia, un conifer perfect pentru astfel de lucrări.
— Am observat că unii copăcei nu au rezistat la seceta nemiloasă.
— Da, sunt şi uscaţi, acum reînnoim aleea cu copăcei noi de tuia.
— Şi mai departe ce prevede planul?
— Au fost tăiaţi mai mulţi copaci cu o vârstă înaintată de peste 30-40 de ani.
— Cauza?
— Îşi „trăise traiul”, cum se spune, erau bătrâni şi deja afectaţi, unii chiar boşturi şi găunoşi, devenise periculoşi pentru cetăţeni – un vânt mai puternic îi putea doborî de tot sau, în cel mai bun caz – putea rupe nişte crengi mari.
— Această concluzie aparţine specialiştilor?
— Desigur, ne-am adresat ecologiştilor raionali, apoi au venit specialişti în domenu şi de la Chişinău, au studiat, au apreciat şi au elaborat decizia respectivă.
— Aceeaşi soartă au avut şi doi arbori mari, rotaţi, ce umbreau monumentul din spate.
— Au fost nimiciţi tot în conformitate cu planul de amenajare a parcului.
— Deci, aceasta este o curăţare sanitară?
— Desigur. Noi am invitat un specialist de la Grădina Botanică din Chişinău, care, pe lângă alte lucrări şi idei frumoase, a elaborat un proiect complex de amenajare a acestui parc.
— Deci lucrările se fac în conformitate cu acest plan de renovare?
— Vor fi instalate bănci pentru popasul persoanelor aflate la plimbare şi sperăm ca el să devină un frumos parc de odihnă şi agrement pentru orăşeni, foarte necesar locuitorilor.
— Amenajarea locurilor publice este o prioritate a administraţiei locale.
— Însă protejarea mediului înconjurător şi a lucrurilor create pentru beneficiul locuitorilor este responsabilitatea fiecărui locuitor.
— Plimbările comune ale familiilor, a părinţilor şi buneilor împreună cu copiii trebuie să devină un moment educativ pentru generaţia tânără, să fie deprinşi din copilărie să protejeze natura şi să respecte munca vârstnicilor.
— Dezvoltarea şi cultivarea unui spirit responsabil faţă de mediul înconjurător, a unei stime faţă de munca importantă întru binele societăţii începe de la o vârstă fragedă, iar parcurile şi locurile publice de odihnă pot deveni şi o bună trambulină pentru altoirea deprinderilor frumoase la cei mici, pentru care se fac aceste lucruri bune şi urile.

A înregistrat
Valentina CEBOTARI

Copacii putrezi și găunoși, care prezentau pericol pentru cetățeni, au fost tăiați
Copacii putrezi și găunoși, care prezentau pericol pentru cetățeni, au fost tăiați

Lasă un răspuns