Siguranţa copiilor este o cauză prioritară

Pentru poliție siguranța copiilor reprezintă o prioritate atât pe durata cursurilor, cât și în vacanță. Întrucât pe parcursul vacanței de vară copiii au mai mult timp liber și pot fi implicați în evenimente ce le pot afecta siguranța, Inspectoratul de poliție Drochia vine atât în atenția copiilor, cât și a părinților, cu un set de recomandări utile:

– Nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă vă spun că sunt trimişi de părinţii voştri. Uşa trebuie să fie mereu încuiată.
– Nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe internet.
– Nu spuneţi persoanelor străine care sună la telefon că sunteţi singuri acasă.
– Sunaţi sau mergeţi la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simțiţi amenințați sau aveţi o urgență.
– Nu consumați substanțe interzise și băuturi alcoolice, efectele acestora putând fi nocive pentru organism! Evitați frecventarea locurilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică lucruri interzise!
– Nu mergeți la scăldat fără adulți și nu intrați în apă fără echipament de protecție dacă nu puteți înota.
– Circulaţi doar pe trotuar, pe drumurile unde nu există trotuare circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră!
– Nu vă deplasați cu rolele/skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice! Când circulați cu bicicleta, evitați zonele aglomerate și arterele principale cu trafic mare!
ATENTIE! Daca se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRVERSAŢI, chiar daca semaforul arata culoarea verde.
Toate aceste recomandări vor fi mai usor de respectat de către copii dacă voi, ca părinți:
Le acordați toată atenția de care ei au nevoie.
– Discutaţi deschis cu ei despre problemele care-i apasă.
– Învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
– Pe cei mici învăţaţi-i că, în cazul în care se pierd, nu trebuie să încerce singuri să-şi caute părinţii!
– Învăţaţii să spună persoanei, în care au încredere, dacă se simt speriați sau ameninţați!
– Asiguraţi-vă că vor spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, le cer să-i însoţească!
Vacanță frumoasă! Nu uitați, dacă aveți nevoie de ajutor, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent dacă aveţi sau nu credit ori cartelă.
# DRAGI COPII! VIAȚA ARE PRORITATE *NOI SUNTEM ALĂTURI#

Irina ŞUMILOVA, ofiţer principal, Serviciul infracţiune comunitară, Secţia Securitate Publică, IP Drochia

Lasă un răspuns