Un act de bunătate răspândește rădăcinile generozităţii

„Un simplu act de bunătate ne răspândește rădăcinile în toate direcțiile, iar aceste rădăcini prind viață și dau noi copaci”.

Revenită din concediul de maternitate cu forțe noi și cu dorința de a ajuta oameni mai triști ca noi, m-am avântat iar în muncă și activități, prevăzute de funcţia mea la direcție. Experiența anilor precedenți nu a fost trecută cu vederea, am învăţat lecţia de a sensibiliza persoane cu posibilităţi şi cu suflet mare, care sunt gata să pună umărul, să facă un gest demn de urmat, să întindă o mână de ajutor. Anterior am reușit împreună să procurăm locuințe proprii pentru două familii din raionul Drochia. Recent, revenită în funcţie şi urmându-mi obligațiunile de şefă a Serviciului Social “Asistență personală”, monitorizând activitatea asistenților personali cu care avem o frumoasă colaborare, am descoperit cazul lui Cristian Coțofană, beneficiarul nostru din satul Popeștii de Sus, care, în urma unui accident cu motocicleta, s-a ales cu afecţiuni grave. Se deplasează în scaunul cu rotile, având nevoie de o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală. Fiind profund impresionată de soarta acestui băiat, care a fost imobilizat, împreună cu colega Ilenuța Popovici-Meșoc, am hotărât să sensibilizăm cât mai multă lume pentru a-l ajuta.
La început i-am scris lui Alexei Paluță, vechiul nostru prieten, o mică istorioară despre Cristian și familia lui. Doctorul basarabean din România a răspuns pozitiv și a început a-l ajuta cu posibilitatea de a urma mai multe investigații medicale la Chișinău.
Odată cu declanşarea epidemiei de COVID-19 în țară unele programări au fost stopate, iar dezamăgirile din ochii băiatului ne-au făcut să purcedem la realizarea unui alt vis de-al său. Cristian Coţofană îşi dorea o proprie locuință, dotată cu baie, bucătărie, rampă pentru cărucior, toate utilităţile conform necesităților. Casa în care locuieşte acum cu mama, frații şi sora este prea mică şi neîncăpătoare, nu este dotată cu toate comodităţile pentru o persoană cu dizabilități severe. Bugetul casei este minim, salariul mamei de îngrijitor este unica sursă de venit în familie, cheltuielile pentru necesitățile minime, dar și pentru tratamente sunt mult prea mari pentru familia sa.
Din fericire există oameni cu suflet mare, care au reacționat la apelurile şi solicitările noastre. Cu sprijinul Mitropoliei Basarabiei și cu ajutorul doctorului Alexei Paluță din România, Cristinel astăzi este proprietarul unei case în centrul satului Popeștii de Sus. Însă pentru a crea condiții normale de trai trebuie încă multe de făcut, ca băiatului să-i fie comod şi confortabil.
Am apelat atunci la mai multe persoane cu posibilităţi reale de a-i întinde o mână de ajutor pentru renovarea locuinței și crearea unor condiții decente de trai. Oameni de afacerI, dar și cetățeni de rând s-au dovedit a fi receptivi și înțelegători, răspunzând pozitiv la apelurile noastre. Astfel, Serghei Gheorghelaș a venit cu un prim ajutor, schimbând toate ferestrele vechi pe altele noi din termopan. Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, nu a rămas indiferent nici de această dată, asumându-și toate cheltuielile pentru instalația apei și a canalizării locuinței. Ceramall.md a contribuit cu gresie, faianță şi tehnică sanitară pentru amenajarea unui bloc sanitar; cazane.md i-a oferit în dar lui Cristian un boiler electric; Rafi Decor.md și-a adus contribuția cu tapete pentru cele 4 odăi din locuință, baghete din polistiren și lustre;
Cu materiale de construcție, ciment, nisip pentru renovarea căsuţei lui Cristian a venit Nicolae Chistruga, director, Compania Click-COM SRL, Serghei Țurcanu, un antreprenor din orașul Drochia, a procurat rigips pentru acoperirea unui tavan; Igor Apostol, antreprenor din orașul Chișinău, va schimba ușile din interiorul casei; Dorin Nedelciuc a făcut cadou ușa de la intrarea centrală a locuinței; LINIA H2O a donat o cadă pentru blocul sanitar, Roman Nicorici cu familia – un frigider, iar Compania Tudnord-Lux Moldova și-a asumat angajamentul să confecționeze setul de mobilă pentru bucătărie. Lucrările continuă şi oameni generoşi, buni la suflet, care doresc să întindă o mână de ajutor pentru acest băiat, mai sunt, adică loc pentru a face bine mai există.
De exemplu, Igor Sochirca, un sătean şi un bun prieten, cu familia lui i-au făcut cadou un scuter electric, care îl poartă singur pe Cristian, înlocuindu-i picioarele.
Pe această cale vreau să aduc calde cuvinte de mulțumire tuturor celor ce se implică în soarta lui Cristian Coţofană, tuturor complicilor noştri pentru receptivitate și ajutor.
Fie ca Dumnezeu să acorde sănătate și noroc, fericire de neegalat și prosperitate familiilor voastre. Vă doresc mult succes în activitatea dvs. și sperăm la cât mai multe colaborări, că oameni nevoiaşi avem mulţi. Consider că niciun lucru făcut din inimă nu este în zadar, şi vorba Ameliei Earhart: „Un simplu act de bunătate ne răspândește rădăcinile în toate direcțiile, iar aceste rădăcini prind viață și dau noi copaci”.

Marcela COJUHARI, şefă,
Serviciul Social „Asistență personală”, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie
a Familiei, Drochia

Lasă un răspuns