Pioneri în fapte frumoase

Pelinia totdeauna a fost un sat de avangardă, aici mereu au luat naştere cele mai frumoase şi utile idei, care, ulterior, materializate, aduc un beneficiu sătenilor.

Şi dacă în alte localităţi ale raionului această iniţiativă este abia la început de cale sau în stadiu incipient, cum spun medicii, atunci Asociaţia Obştească „Băştinaşii din Pelinia” este deja cu o experienţă bogată. La începuturi erau printre primii sau pioneri în republică, acum sunt mai multe astfel de asociaţii chiar şi în raion: oraşul Drochia, satele Ochiul Alb, Sofia şi altele.
Fondată acum ceva ani de câţiva entuziaşti din Pelinia, în frunte cu Nina Bândiu, ei nu doar şi-au schiţat unele direcţii de activitate, dar au efectuat un lucru enorm, identificând şi stabilind relaţii cu mulţimea de băştinaşi din afara ţării, plecaţi la muncă şi stabiliţi în diferite părţi ale lumii cu familiile. Dânşii s-au arătat interesaţi de o astfel de colaborare bilaterală şi eficientă penru localitatea în care au crescut şi s-au educat până la o anumită vârstă.
AO „Băştinaşii din Pelinia”, în frunte cu Ludmila Ţurcanu, au lansat mai multe proiecte de dezvoltare a satului, de organizare a diverselor activităţi, de investire în tinerii, care vor să implementeze atât cunoştinţele, cât şi abilităţile în dezvoltarea comunităţii natale. Astfel, organizaţia comunitară lansează idei utile şi frumoase, care pot fi realizate, transformate în realitate întru binele societăţii.
Echipa de femei s-a implicat activ în campania de “Igienizare a parcului din centrul satului Pelinia”, aceasta fiind una dintre cele mai mari realizări ale femeilor din clubul „Femeia – pilon al bunei guvernări”. Toate acţiunile din cadrul acestui proiect fac parte din Proiectul Național #Dezvoltarea societății civile la nivel local, finanțat de Fundația Konrad Adenauer și Uniunea Europeană. În cadrul acțiunii de igienizare a fost curățată zona terenului de joacă și cea a scenei de vară, au fost vopsite băncile, coșurile de gunoi, echipamentul sportiv și de joacă.

În afară de podul metalic din parc a fost vopsită și fântâna de la intrarea în sat. Parcul a căpătat astăzi o nouă imagine, devenit o zonă destinată odihnei copiilor și tinerilor.
Recent, a fost organizată Săptămâna Transparenței în cadrul proiectului #Dezvoltarea societății civile la nivel local. O administrare pe deplin transparentă, fie la nivel central, fie la nivel local, presupune informarea şi participarea cetăţenilor la procesul decizional, devenind un principiu indispensabil al statului de drept. Astfel, în această săptămână, în fiecare zi era anunţată câte o temă, cum ar fi atragerea investiţiilor în dezvoltarea comunitară – modalitate de soluţionare a problemelor comunitare. În cadrul acestei zile consătenii au fost informaţi despre proiectele implementate în ultimii trei ani în localitate, ce probleme au fost soluţionate, cum au participat cetăţenii, cine sunt beneficiarii. În altă zi s-a discutat despre Finanţe şi Buget, despre contribuţia cetăţenilor la completarea părţii de venit a bugetului s.Pelinia. Sau despre activitatea serviciilor publice – asigurarea cu apă și canalizare, iluminarea stradală, salubrizare, procesul decizional și aspectele juridice. Toate aceste subiecte au trezit interesul cetăţenilor şi a activizat colaborarea cu APL.
În activităţile AO „Băştinaşii din Pelinia” sunt prevăzute şi problemele tinerilor sau, mai bine zis, una dintre problemele comunității fiind “Lipsa de oportunități pentru tineri”, ce trebuie soluţionată împreună, cu eforturi comune. La fel a fost deschis Centrul de artizanat ”Zestrea”, cu Mădălina Pripa, şi alte idei frumoase.
Recent, Nina Râciu, vice-director al Şcolii de Arte din localitate, împreună cu alte femei din sat, au intrat în posesia certificatelor de participare, în cadrul proiectului “Femeia – pilon al bunei guvernări”, la un curs de instruire pe o perioadă de 6 luni, orientat spre consolidarea abilităţilor de liderism, mobilizarea comunitară şi consolidarea echipei, dar şi la mobilizarea femeilor să participe activ în procesul decisional local.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns