Măsurile anti COVID încă nu „topesc” indiferenţa şi nu „dizolvă” ignoranţa cetăţenilor

E demonstrat: din păcate, COVID-19 înaintează catastrofal, numai în raionul Drochia numărul infectaţilor creşte zilnic, ajungând aproape la 1000.

Statistica ultimelor zile îngrijorează: doar la17 şi 18 octombrie au fost 20 de cazuri noi de coronavirus, dintre care 13 au fost confirmate în oraş. Şi numărul deceselor creşte, zilnic sunt înregistrate câte 1-2 persoane, care pierd lupta pentru viaţă din cauza complicaţiilor provocate de coronavirus: 9 decese sunt în oraşul Drochia, 5 în Chetrosu, în celelalte localităţi – câte 1-2 persoane.

După numărul de persoane testate pozitiv de la debutul epidemiei pe locul I se află oraşul Drochia cu 414 cazuri, pe locul II se menţine Pelinia cu 128 cazuri, apoi Chetrosu (56 cazuri), Mândâc (33), Sofia (32), s. Drochia (30), Şuri (27), Ochiul Alb (23). Total pe raion au fost confirmate peste 900 persoane cu coronavirus.

Cifrele nu se opresc, ci urcă în fiecare zi, cu toate că atât organele respective republicane, cât şi cele raionale fac tot ce le este în puteri, ca să educe populaţia în planul respectării regulilor de securitate şi a măsurilor antiCOVID. Pe toate căile cetăţenii sunt informaţi şi avertizaţi, dar ei continuă să ignoreze măştile de protecţie sau să le poarte pe cot, în buzunar, pe barbă numai „ca să nu fie amendaţi”. Acest moment devine unul prioritar printre cetățeni, dar nu protejarea sa şi a celor din jur de contaminare cu virusul de tip nou.

În ultimele zile m-am deplasat în câteva locuri publice şi am observat, atât în magazine, piețe, unde vine lume diversă, cât şi în locuri publice speciale, unde, de obicei, se adună invitați, adică o societate mai selectivă, toţi, sau aproape toţi, erau fără măşti. E trist. Şi tot acei, care nu respectă recomandările Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, critică în dreapta şi în stânga, caută vinovaţi şi argumente.

Apropo, în conformitate cu decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, din 15 octombrie 2020, Colegiul de Studii Integrate din or. Drochia studiază în regim online, iar primăria satului Chetrosu activează la distanţă.

Iar la nivelul raionului „se menţine în continuare starea de urgenţă de sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”.

 

Valentina CEBOTARI

\fără mască

Lasă un răspuns