Serviciile medicale de urgență vor deveni și de o înaltă eficacitate

 

Satul Chetrosu este unul din cele mai mari sate din raion, dar și bogat în personalități cu profunde rădăcini chetroșene. Născute în sat, crescute aici, dar stabilite cu traiul și cu munca în diverse locuri, acești oameni nu uită de baștina lor, de locul unde au copilărit, unde au învățat și de unde au pornit în lume.

 

Ludmila Furtună este una din chetroșencele de valoare, care, împreună cu familia, a muncit mulți ani în Italia, dar, la un moment, a simțit că dorul de casă, de Moldova nu-i dă liniște, prevalează amintirile și nostalgia. A lăsat în urmă un loc de trai spectaculos și unul de muncă drag sufletului, și-a luat familia și experiența acumulată, relațiile cu care s-a îmbogățit și, copleșită de duioșie, a revenit acasă, în Moldova.

S-a oprit în Chișinău, unde a găsit o arie de activitate mult mai diversă. A demarat ocupații dragi sufletului, dezvoltă servicii medicale, aduce suport medical sub formă de aparate performante de ventilație artificială sau dirijată a plămânilor pentru bolnavii de COVID-19 și multe alte lucruri utile și necesare.

Adică numele Ludmilei Furtună a devenit deja cunoscut în întreaga republică. Ceea ce a văzut și a deprins în Parma italiană dorește să implementeze în Moldova, că aici oamenii au și mai mare nevoie de susținere și compasiune.

La baștina ei, la Chetrosu, o cunosc și o țin minte din copilărie și adolescență, dar și după faptele ei mărinimoase. Puțin mai devreme, a făcut o donație de excepție Centrului de sănătate din sat  – o ambulanță performantă.

Însă Ludmila Furtună a fost plăcut surprinsă de crearea unui Centru privat de sănătate la ea, în satul de baștină, și a dorit să-i ajute pe inițiatori și să-i susțină la început de cale. „În Italia am activat în Asociația „Renaștere” din Parma, – ne spune Ludmila. – Odată cu revenirea noastră acasă, relațiile de parteneriat nu s-au stins, le-am păstrat. Port în inimă și în suflet un gând frumos: să creez și la noi în Moldova o astfel de asociație, cu acelaș nume „Renașterea”, ce simbolizează renașterea valorilor naționale. Dar, suntem încă la stadiul recipient de fondare. Chetrosu, putem spune, a fost o „primă rânduncă”. Sperăm să dezvoltăm acest gând benefic, Moldova are nevoie de o mișcare de voluntariat sănătoasă și recunoscută”.

Centrul de Sănătate „Vladeliza” din satul Chetrosu este prima instituție de acest gen în regiune, care a obținut licența și activează cu statut de instituție privată. Corina TRIBOI, directorul centrului, este foarte bucuroasă de donația parvenită din orașul Parma, Italia, prin intermediul Asociației „Renașterea”, cu ajutorul, contribuția și susținerea Ludmilei Furtună.

Actele de donație erau gata pregătite încă din vara anului 2020. Dar pandemia de coronavirus ne-a împiedicat să realizăm acest proiect frumos, – ne relatează Corina. – Abia la finele anului, prin luna decembrie, am reușit să realizăm intenția noastră comună. Deși a durat timp, acum suntem satisfăcuți de cadoul ce a ajuns deja, cu actele în ordine, cu numere de înmatriculare, la poarta Centrului de Sănătate „Vladeliza” din Chetrosu. Este o ambulanță de ultima generație, dotată totalmente cu cele necesare pentre primul ajutor în caz de necesitate, pentru intervenții mai serioase sau mai extinse.”

Centrul de Sănătate „Vladeliza” este situat la intrarea în localitate din Drochia spre Soroca și deservește 2480 de cetățeni. Deoarece satul este mare, era stringentă nevoie de o mașină specializată de acordare a primului ajutor. Ambulanța bine dotată, primită în calitate de donație, va soluționa această chestiune mai ușor și mai urgent, dar va acorda și servicii medicale de o calitate mai înaltă. Mai mult, ea va putea vi folosită și la distanțe mai mari.

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns