„Nu putem lungi viața, dar influiențăm calitatea ei”

Nicolae RUSU

De această părere este doctorul  Nicolae RUSU,  vicedirector medical interimar, IP „Spitalul raional „Nicolae Testemițanu”, Drochia.

 

 – Domnul doctor, repede demarează Campania națională de vaccinare anti COVID-19. La Drochia cum stau lucrurile la acest capitol?

– Anume la capitolul „vaccinare” le-am aranjat și stau bine.

– Asta e telegraphic spus. Dar mai concret?

– Mai concret la fel pot spune, că am ales déjà încăperea unde va fi dislocat Punctul de imunizare, acesta va fi biroul 026 în cadrul Asistenței medicale specializate de ambulator (AMSA), unde este sală de proceduri, dar și sălile adiacente, foarte necesare pentru pregătirea sau odihna persoanelor după administrarea vaccinurilor.

– Este déjà și o echipă instruită, pregătită pentru această campanie?

– Responsabil este Ghenadie GUȚU, medic-reumatolog. Sunt pregătite în prealabil și două asistente medicale Maria Trofimciuc și Maria Vataman, care vor administra vaccinul. În dependență de tipul de vaccin, ele urmează să mai treacă un instructaj suplimentar detalizat în format on-line, pentru specificările ulterioare.

– Care este rolul medicului în această campanie?

– Dânsul urmărește starea pacienților, are grijă să nu apară reacții alergice, inițial va discuta cu persoanele care au dubii și va încerca să le calmeze și să le risipească îndoielile și nesiguranța.

– Localul destinat acestei proceduri este dotat cu cele necesare?

– Avem de toate ce trebuie, conform regulamentului, să fie într-un astfel de local. Este utilaj, echipament, mese, scaune, pat, cel mai important, sunt trusele anti-șoc pentru acordarea primului ajutor medical în caz de necesitate. Și condițiile optime, echipamentul respectiv de păstrare a vaccinului, doar fiecare tip are modul său corespunzător de păstrare.

– Dar dacă omul are nevoie de o consultație, poate beneficia de ea?

– Bineînțeles. De exemplu, dacă va sosi vaccinul la Moderna, medicul trebuie să informeze persoanele care au fost bolnave de COVID, că acest vaccin poate fi administrat doar peste 6 luni, în această perioadă în organism se mai păstrează anticorpii obținuți de pe urma bolii.

– Cine primii vor merge în Campania de imunizare?

– Desigur, medicii, asistentele și tot personalul, care activează în Secția COVID-19 și în Secția Terapie intensivă, adică în prima linie.

– Apoi urmează…

– Tranșa a două presupune restul de angajați din Spitalul raional.

– Cunoașteți numărul deplin al persoanelor ce vor fi prioritar imunizate?

– Am întocmit listele, am identificat angajații, am avut grijă să fie stipulate contraindicațiile etc.

– Și cum se va desfășura Campania în continuare, adică în tranșa a III?

– Noi suntem responsabili de Instituția medicală „Spitalul raional Drochia”. În rest, la sosirea loturilor noi de vaccin, imunizarea va fi organizată în colective prin intermediul medicilor de familie, responsabil fiind Centrul raional de sănătate publică.

– Există contraindicații motivate, ce opinii are personalul medical?

– Vaccinări contra gripelor sezoniere au mai fost, cine a dorit, s-a vaccinat. Însă cu acest COVID-19 nu se glumește, boala este foarte perfidă și complicată, dar și mai complicate sunt consecințele, perioadele de reabilitare, foarte costisitoare și care durează în timp.

– Este clar. Adică nu este obligatoriu, dar recomandați.

– Așa ceva, dar recomandăm 100%. Știți, noi, medicii prin imunizare, nu putem lungi viața omului, dar putem influiența calitatea vieții lui. Ceea ce și ne străduim să facem.

– Dumneavoastră o să vă vaccinați?

– Neapărat!!!

Pentru conformitate Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns