GL-logo-webOdată cu învestirea nocturnă a primului Guvern pro-european pentru anul acesta (al treilea de după alegerile parlamentare din 2014), ne-am pomenit, brusc, într-o lume nouă… O lume fantasmagorică. O lume cu parlamentari-fermecători, cu ministro-zâne, cu spiriduși de partid, opozanți căpcăuni și reforme abracadabrice…

Nici nu a reușit actualul prim-ministru să tușească în microfon, că benzina și motorina s-au ieftenit cu câțiva bănuți (de fapt s-a revenit la cifrele de acum câteva luni), iar prețul gazului natural s-a micșorat cu 11%. (Oare nu-i asta o minune?!) Și pentru ca publicul să nu se plictisească, după ce au semnat (la fel „cu lumina stinsă”) vestita declarație de integritate, vrăjitorii din guvern s-au apucat de trucuri, farmece și restul scamatoriilor pe care ei le numesc reforme.

În primul rând, au schimbat vice-miniștrii, șefii de departamente și conducătorii unor întreprinderi de stat. (Nu de alta, dar atunci când pui la cale o magie, ai nevoie și de asistenți competenți). Apoi, au mers la cerșit gologani în regatul vecin. După ce au citit lista de acțiuni ce urmează să le întreprindă pentru a primi o parte din sorocoveți, aceștia s-au pus pe vitejii și viclenii.

Drept Harap-Alb (alături de Ochilă, Flămânzilă și Sătilă), executivul democratic a încălecat mârțoaga bugetară și i-a dat pinteni în toate direcțiile posibile… (Faza cu hrănitul iepei cu jăratec, aparent, a fost interpretată literalmente, pentru că prețurile la medicamente și întreținere chiar au început să ne frigă la portmonee). Tărăgănarea anchetei cu privire la cesionarea aeroportului, respingerea proiectului de lege ce interzice deținerea către o persoană (fizică sau juridică) a mai mult de 5 licențe de emisie, pseudoinspectarea spitalelor și schimbarea justiției prin promovarea sau menținerea în funcție a judecătorilor compromiși, sunt doar câteva dintre „bravurile pro-europene” ale cavalerilor de la guvernare…

Tulburați, atinși, miș-cați, zăpăciți, dar, mai ales, obosiți de povești și indig-nați de realitate, noi, peste trei milioane de moldoveni, deja, nu ne mai temem de zmei, balauri, spâni, babe cloanțe și Muma-pădurii. (Zgripțuroii și vidmele demult s-au mutat din cărțile de basme în fotoliile de deputați și miniștrii). Noi deja nu mai credem în minuni și nu ne mai putem baza pe faptele eroice ale unor Feți-Frumoși cu tot cu Ilene Cosânzene. Noi credem doar în forțele proprii, în mila lui Dumnezeu și un viitor fără palavre.

P.S.: „Pașol na turbinca” (Ion Creanga).

Andrei BULGARU

Lasă un răspuns