Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

După trei decenii, munca încă nu o oboseşte

Prin   /  7 martie 2018  /  Nici un comentariu  /   14

Zinaida BĂRLĂDEANU, infirmieră, Secţia chirurgie, Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”: „Sunt mândră, că am o mucă foarte necesară oamenilor. Îmi îndeplinesc misiunea cu cinste şi cu tragere de inimă”.

zina

Zinaida BĂRLĂDEANU, infirmieră, Secţia chirurgie, Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”

 

Mai bine de trei decenii Zinaida face naveta: Chetrosu-Drochia și viceversa. Locuiește în s. Chetrosu, dar lucrează la spitalul din Drochia. S-a deprins, îi este convenabil, căci după o tură de muncă are trei zile libere şi îşi poate programa eficient treburile casnice. Soţul Ion tot e pe drumuri, munceşte la Petreni. Fiica Rodica e căsătorită şi locuieşte în Anglia, acolo îi creşte şi nepoata dragă, Cătălina, care are deja 17 ani, iar mezina Diana – este la Drochia.

Iniţial Zinaida a muncit la fabrica de covoare din Şuri, iar după desfiinţarea ei – un timp scurt – la spitalul din sat. Dar şi acesta a fost lichidat. Aşa că soarta a adus-o la spitalul raional.

Munca în Secţia chirurgie este una specifică. A trebuit să deprindă subtilităţile, să înveţe din mers ce trebuie să facă în primul rând, dar ce – peste 10 minute. În programul ei de activitate intră diverse obligațiuni: duce analizele la laborator, lengeria utilizată la spălătorie, o aduce pe cea curată, pregăteşte paturile pentru bolnavii recent internaţi, ajută la transportarea bolnavilor la diverse examinări, în sala de operaţii și îndărăt, manifestă o grijă foarte minuţioasă faţă de cei reveniţi după intervenţie, întreține curățenia…  Şi tot aşa, acelaş program în fiecare tură. În secţie sunt 43 de paturi şi 13-14 saloane. Împreună cu colegele, conform graficului, fac şi curăţenie generală, evaluarea inventarului pe care-l au în gestiune şi încă multe alte lucruri ce necesită nu doar deprinderi, dar şi orientare operativă în situaţiile mai dificile.

Cred, că dacă pe Zinaida Bărlădeanu nu ar caracteriza-o iuţeala paşilor, virtuozitatea mâinilor, deprinderea, dar şi satisfacţia de la munca prestată, ea nu ar fi reuşit să se menţină atâţea ani în această secţie, deoarece este o muncă foarte dificilă şi specială. Acum, chiar când se apropie vârsta de pensionare, ea nu se vaicără şi nu zice că a obosit sau deja nu mai poate. Nu este în firea ei. Dimpotrivă, după trei decenii, nu-şi doreşte o alt muncă. Are norocul să activeze într-un colectiv unit, în care munca infirmierelor totdeauna a fost apreciată. Zinaida mereu a simţit stimă şi respect atât din partea administraţiei, cât şi a celor din jur: medici, asistente, bolnavi, vizitatori. Şi asta pentru că Zinaida Bărlădeanu a ştiut cum să-şi îndeplinească nobila misiune de a-i ajuta pe suferinzi, cum să se comporte cu fiecare, mereu a manifestat o atitudine grijulie față de bolnavii aflaţi la tratament în Secţia chirurgie.

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

logo_ICPC-2019

Bine de știut. Răspunsuri la întrebări frecvente despre alegeri și procesul de vot

Citeşte mai mult →