Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Pasiune întregită prin muncă

Prin   /  7 martie 2018  /  Nici un comentariu  /   18

Laura ROTARU, asistentă medicală, Unitatea Primiri Urgenţe, şi asistentă de operaţii, Blocul operaţional, Spitalul raional Drochia „Nicolae Testemiţanu”: „Nu regret nici pentru o clipă, mi-am ales profesia exact pe placul inimii. De trei ani sunt încadrată în sistem și sunt convinsă, că e ceea ce mi-am dorit”.

laura

Laura ROTARU, asistentă medicală, Unitatea Primiri Urgenţe, şi asistentă de operaţii, Blocul operaţional, Spitalul raional Drochia „Nicolae Testemiţanu”

De baştină este din satul Ochiul Alb, localitate, ce are cel mai mare număr de medici şi lucrători medicali raportat la numărul de populaţie. Personalitatea istorică, savantul Nicolae Testemiţanu, fost ministru al sănătăţii şi rector al Universității de medicină, a servit un bun şi molipsitor exemplu pentru consăteni.

Laura Rotaru, ca şi alţi tineri din sat, la fel, a dorit să muncească îmbrăcată în halat alb. Studiile şi le-a făcut la Colegiul de medicină din Ungheni, la repartizare a preferat să revină acasă, la Drochia.

De trei ani activează în Secţia de internare, acum, Unitatea Primiri Urgenţe. Este o secţie pe cât de interesantă, pe atât de dificilă. Aici vin sau sunt aduşi toţi cei care au nevoie ugentă de ajutor sau la internare planică, dar toţi cu probleme diferite şi deseori de o complexitate majoră. Aici se cere nu doar competenţă, profesionalism, dar şi operativitate, orientare rapidă în câteva situaţii concomitent.

Din vara lui 2017 Laura a mai acceptat o propunere şi s-a făcut asistentă medicală în Blocul operator. Aici lucrul e şi mai complicat: asigurarea materialului steril, a inventarului şi instrumentarului. Se pregăteşte minuţios de operaţie, are grijă ca la începerea intervenţiei, totul să fie gata. În timpul operaţiei asistenta „prinde” intuitiv mâna, ochiul şi gândul chirurgului. Operația decurge într-o ambianţă bine ajustată: medicul încă nu reuşeşte să se gândească de ce are nevoie, că asistenta deja îi întinde instrumentul necesar. Corelaţia, conlucrarea, înţelegerea tacită, fără cuvinte între ei favorizează mersul operaţiei şi, în final, succesul ei.  Echipa comunică mai mult prin gesturi şi priviri pentru ca să reducă din timp.

Ce e drept, la început Laura trăise şi nişte momente de frică, de indecizie, se temea că nu-i va reuşi. Dar le-a depăşit repede. Acum, cu cât pătrunde mai profund în meserie, cu atât mai mult îi place ceea ce face şi este captivată, dominată de munca sa în folosul oamenilor. Aceasta este şi părerea Auricăi Stână-Rusu, asistenta medicală superioară în Blocul operaţional, care atestează periodic implicarea Laurei şi a altor colege în profesie.

Laura mereu are aşternut pe faţă un zâmbet cald, binevoitor, merge uşor la contact cu pacienţii, acordându-le atenţie maximă, deoarece este convinsă, că de calitatea muncii asistentei medicale depinde, în continuare, succesul tratamentului. Deşi încă tânără în profesie, Laura Rotaru este sigură, că asistenţa medicală a fost cea mai nobilă misiune a omenirii. Actuală și nobilă este şi astăzi.

 

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

logo_ICPC-2019

Bine de știut. Răspunsuri la întrebări frecvente despre alegeri și procesul de vot

Citeşte mai mult →